Zavřít reklamu

Každoročný veľtrh CES v Las Vegas by nebol úplný, keby na ňom chýbala spoločnosť Samsung. Tak ako každý rok, aj tentoraz bude Samsung vo Vegas prezentovať svoje najnovšie produkty a zároveň k niektorým z nich ohlási aj potrebné detaily, ako napríklad cenu a dátum vydania. Produktov bude na tohtoročnom CES-ku zrejme veľa, keďže spoločnosť už teraz prezentuje niektoré zariadenia a doplnky k nim. Pozrime sa teda na to, na čo sa môžeme tešiť, čo Samsung zrejme ohlási a čo môžeme očakávať na 100 percent.

Na úvod by sme mali očakávať nové televízory. Do dnešného dňa poznáme len jeden, no vieme, že ich v skutočnosti uvidíme viac. Prvým televízorom, ktorý môžeme očakávať, je prvá OLED TV s ohnutým displejom. V skutočnosti sa bude jednať o 105-palcový UHD televízor s príznačným pomenovaním Curved UHD TV. Televízor ponúkne uhlopriečku 105 palcov, treba však brať do úvahy kinematický pomer strán 21:9, pri ktorom televízia ponúka rozlíšenie 5120 × 2160 pixelov. TV bude disponovať funkciou Quadmatic Picture Engine a preto videá v nižšom rozlíšení nebudú strácať na kvalite. Vrámci segmentu TV by sme sa mali dočkať aj nového, vylepšeného ovládaču pre Smart TV – Smart Control. Zatiaľ nevieme, ako tento ovládač bude vyzerať, na druhú stranu Samsung sľubuje oválny dizajn a nové funkcie. Okrem tradičných tlačidiel očakávame pohybové gestá, ako aj možnosť ovládať televízor pomocou touchpadu. Ovládač sa tak prispôsobuje novodobým trendom a vynahradí dotykový displej u smartfónov Galaxy, ktoré obsahujú IR senzor. Okrem klasických tlačidiel sa stretneme aj s ďalšími tlačidlami, ako napríklad s Football Mode či Multi-Link Mode.

K televízorom patrí aj audio technika a nie je žiadna náhoda, že na CES 2014 uvidíme aj nové audio systémy. Do rodiny bezdrôtových reproduktorov Shape pribudne nový model M5. Ten sa od minuloročnej M7-čky odlišuje predovšetkým menšími rozmermi. Tentoraz ponúkne iba 3 drivery, zatiaľ čo väčší M7 ich ponúkal päť. Samozrejmosťou je podpora mobilnej aplikácie Shape, čo už je možné vyčítať zo samotného názvu produktu. Podporu Shape ale prinášajú aj dva nové soundbary, 320-wattový HW-H750 a HW-H600. Prvý menovaný je určený pre obrie televízie, zatiaľ čo druhý je navrhnutý pre televízie s uhlopriečkou od 32 do 55 palcov. Pochváliť sa môže 4.2-kanálovým zvukom.

Samsung chce bojovať o vašu obývačku aj v prípade, že do nej chcete kúpiť domáce kino. Novinkou bude HT-H7730WM, systém pozostávajúci zo šiestich reproduktorov, jedného subwooferu a zosilňovača s analógovým aj digitálnym ovládaním. Z technického hľadiska síce ide o 6.1-kanálové audio, ale vďaka podpore DTS Neo: Fusion II kodeku je možné ho premeniť až na 9.1-kanálovú sadu. Prítomný bude aj Blu-Ray prehrávač s podporou upscalingu na rozlíšenie 4K.

Hudobnú techniku zakončí najnovší prírastok do série GIGA, MX-HS8500. Novinka ponúkne až 2500-wattový výkon a dva 15-palcové zosilňovače. Táto sada nie je určená na domáce použitie ale na vonkajšok, čo môžu potvrdiť aj kolieska na spodku reproduktorov a držiaky. O osvetlenie na vonkajšej párty sa postará 15 rôznych svetelných efektov a o počúvanie pre zmenu bezdrôtové streamovanie hudby cez Bluetooth. Rovnako je však možné vysielať zvuk z TV, pokiaľ chcete vašim susedom okoreniť večer.

Popri televízoroch by sme sa mali dočkať aj nových tabletov. Nie je síce isté, koľko ich bude, keďže doterajšie informácie nám vravia o troch až piatich zariadeniach. K najvýznamnejším by ale mal patriť ultra-lacný Galaxy Tab 3 Lite. Podľa doterajších informácií sa bude jednať o najlacnejší tablet, aký spoločnosť Samsung kedy vyrobila, s cenou pohybujúcou sa na úrovni okolo 100€. Takto lacný tablet má podľa špekulácií ponúknuť 7-palcový displej s rozlíšením 1024×600, dvojjadrový procesor s frekvenciou 1.2 GHz a operačný systém Android 4.2 Jelly Bean.

Inou novinkou by mohol byť 8.4-palcový tablet Galaxy Tab Pro. O tablete dnes nie je veľa známeho, podľa zdrojov ale ponúkne 16GB úložisko a výkonný hardvér. Vzhľadom k dokumentu FCC, ktorý obsahuje aj dizajn zadnej časti zariadenia, je na internete možné vidieť koncept zariadenia. Koncept si berie inšpiráciu z Galaxy Note 3, Galaxy Note 10.1″ a vidieť ho môžete priamo tu. Produkt zrejme bude predstavený, na trh sa ale dostane až začiatkom februára. Po jeho boku by sa tak mohol objaviť aj 12,2-palcový Galaxy Note Pro, ktorý ponúkne displej s rozlíšením 2560×1600 pixelov, 3GB RAM a štvorjadrový procesor s taktom 2.4 GHz. O výkone zariadenia dokáže viac napovedať uniknutý benchmark. Nakoniec by sme sa vrámci tabletov mohli dočkať ohlásenia prístroja, ktorý zrejme ponesie pomenovanie Galaxy Tab Pro 10.1. Aj tento tablet ponúkne displej s rozlíšením 2560×1600 bodov, bude sa však líšiť uhlopriečkou, ktorá bude menšia o 1,1 palca oproti Galaxy Note Pro.

Portfólio Samsungu na CES 2014 zakončia zrejme dva ďalšie produkty. Len pár dní dozadu Samsung predstavil nástupcu Galaxy Camera, Galaxy Camera 2 a ako vo svojej správe uviedol, prístroj bude možné vyskúšať na CES 2014. Od svojho predchodcu sa líši predovšetkým dizajnom a novým hardvérom, zatiaľ čo fotoaparát ostáva totožný s predchodcom. Samsung ale sľubuje, že do novej Camery pridal softvér, ktorý dramaticky zlepší kvalitu fotiek. Fotky bude možné obohatiť o rôzne efekty cez Smart Mode. Cena vydania ani cena produktu u nás nie je známa, veríme však, že Samsung tieto fakty oznámi na veľtrhu. Nakoniec by sme sa mohli stretnúť s nástupcom Galaxy Gear. Spoločnosť Samsung v poslednej dobe upozorňuje na to, že chystá novinku, ktorá bude predstavovať revolúciu v roku 2014. Je ťažké odhadnúť, či bude produkt predstavený už na CES alebo nie, alebo o čo sa vlastne bude jednať. Špekuluje sa totiž o Galaxy Gear 2, ale aj o inteligentnom náramku Galaxy Band.

Dnes nejčtenější

.