Zavřít reklamu

Japonský spravodajský server Mainichi.jp priniesol správu s odvolaním na svoje zdroje, že Samsung a ázijskí operátori plánujú predstaviť prvé smartfóny s operačným systémom Tizen OS už vo februári/únoru. Tieto zariadenia by mali konkurovať zariadeniam s operačným systémom iOS a Android, pričom tie sa dnes nachádzajú na takmer 94% všetkých aktívnych telefónoch na svetovom trhu.

K ázijským operátorom, ktorí by mali predstaviť prístroje so systémom Tizen, patrí aj japonský operátor NTT DoCoMo. Avšak ten pripravuje svoje vlastné zariadenia, kým Samsung predstaví svoje prvé Tizen zariadenie už na veľtrhu MWC 2014 v Barcelone. Na tom istom veľtrhu by mal však Samsung predstaviť aj kľúčové smartfóny s Androidom, konkrétne Galaxy S5, Galaxy Grand Neo a Galaxy Note 3 Neo s 6-jadrovým procesorom. Zatiaľ čo Samsung začne predávať zariadenia už na jar, japonský operátor NTT DoCoMo začne svoje vlastné zariadenia predávať až ku koncu roku. Tizen by mal predstavovať jednoduchú platformu pre vývojárov a zároveň jednoduchú platformu pre užívateľov, keďže jeho používanie sa nebude dramaticky odlišovať od konkurenčných systémov. Tizen, podobne ako Android, je možné upraviť podľa potrieb. Smartfóny s Tizen by mali vstúpiť na trh lacnejších smartfónov a do krajín s rozvojovým trhom.

Operačný systém Tizen OS bol vyvinutý v kolaborácii spoločností Samsung, Intel, NTT DoCoMo, Fujitsu, Huawei a ďalších. Jeho vývoj však zahájili prvé dve a zariadenia sa mali pôvodne začať predávať už v roku 2013, avšak kvôli vtedajšiemu stavu systému sa tak nestalo.

Dnes nejčtenější

.