Zavřít reklamu

Android VirusZnámy vírus, ktorý od vás vymáha pokutu 300 dolárov za sledovanie nelegálneho obsahu, už zamieril aj na Android. Vírus sa na počítačoch preslávil tým, že po otvorení alebo zatvorení prehliadaču sa otvorí stránka „policajného útvaru“, ktorý vás obviňuje zo sledovania a distribuovania nelegálnej pornografie, sa najnovšie môže dostať aj na zariadenia s operačným systémom Android a môžete naň naraziť, pokiaľ si nedávate pozor pri surfovaní po internete. Optimistickejšou správou je, že sa vírus nachádza len na internete a nie v obchode Google Play.

Že sa jedná o vírus, spoznajú skúsení užívatelia už na prvý pohľad. Fiktívna policajná stránka vám síce ukáže vašu IP adresu, na druhú stranu vám umožní, že sa môžete dohodnúť s políciou tak, že jej zaplatíte 300 dolárov pomocou PaySafeCard alebo uKash. Vírus, ktorý nesie pomenovanie Android-Trojan.Koler, je postavený na báze známeho počítačového vírusu a tak sa snaží prispôsobiť krajine napadnutého používateľa. Pokiaľ naň náhodou narazíte z Českej Republiky, v hlavičke webu nájdete okrem loga polície aj fotografiu prezidenta Miloša Zemana. Ak v USA, potom na vás pre zmenu ukazuje prstom Barack Obama.

Odborníci prišli na to, že hrozba otvorí webovú stránku a zabráni užívateľom, aby pristupovali na domovskú obrazovku a do ponuky aplikácií. Užívateľ síce môže stlačiť tlačítko Home, aby sa vrátil na domovskú obrazovku, no po piatich sekundách sa výstražné okno opäť zaplní obrazovku. Vírus bol totiž navrhnutý tak, aby malo varovné okno top prioritu oproti ostatným aplikáciám. V súčasnosti existuje len jediný spôsob, ako sa vírusu ubrániť. Šíri sa prostredníctvom internetových stránok, ktoré od užívateľov vyžadujú, aby si nainštalovali špeciálny prehrávač videa, samozrejme ide o súbor vo formáte APK. Ak chcete telefón ubrániť pred hrozbou, v žiadnom prípade neinštalujte obsah z internetu. Alternatívnym riešením je prepnúť telefón do núdzového režimu a odinštalovať aplikáciu tak.

Android Virus ransomware

*Zdroj: PhoneArena

Dnes nejčtenější

.