Zavřít reklamu

windows-8.1-updateLeaker s prezývkou WZor okrem informácií o Office Gemini a Office 2015 odhalil aj budúcnosť operačného systému Windows. Podľa úniku to vyzerá, že Microsoft nepracuje na jednej, ale hneď na troch nových verziách operačného systému. Hneď na úvod je to druhá (alebo tretia) veľká aktualizácia pre Windows 8. Špekuluje sa, že Microsoft ju pomenuje ako Windows 8.1 Update 2, no údajne sa časť zamestnancov snaží presadiť názov Windows 8.2, o ktorom sa špekulovalo dokonca už minulý rok ako o názve pre tohtoročný Update 1.

Veľká aktualizácia pre Windows 8 by mala vyjsť v priebehu septembra/září tohto roku, pričom aj ona bude dostupná zadarmo pre všetkých užívateľov aktuálneho operačného systému. Jednou z hlavných vlastností nového update má byť návrat mini-Štart menu, ktoré Microsoft prezentoval už na konferencii Build 2014 a ktoré môžete vidieť na fotografii nižšie. Okrem toho by mal update priniesť možnosť používať Modern UI aplikácie v desktopovom okne, čím dôjde k väčšiemu previazaniu dvoch prostredí.

Lenže po boku Windows 8.1 Update 2 (alebo Win 8.2) Microsoft pracuje aj na operačnom systéme Windows 9. Windows 9 by mal údajne priniesť druhú generáciu Modern UI, avšak zdroje neobjasnili, čo má Microsoft v pláne. Ak sa však oprieme o minulé úniky, potom je možné, že druhá generácia Modern UI prinesie interaktívne dlaždice, ako sme mohli vidieť na videách, ktoré Microsoft omylom uverejnil na YouTube. Windows 9 bude zároveň obsahovať Štart tlačítko. To je už teraz dostupné vo Windows 8.1, avšak pri Windows 9 s ním chce Microsoft zájsť ďalej. Na klasických počítačoch a notebookoch má byť k dispozícii tradičné tlačítko Štart, no na tabletoch a zariadeniach s dotykovou obrazovkou má toto tlačítko vyzerať inak. Prekvapivo sa diskutuje aj o tom, že Windows 9 bude dostupný úplne zadarmo pre užívateľov Windows 8 alebo 8.1, avšak to sa môže kedykoľvek zmeniť.

Nakoniec Microsoft pripravuje Windows 365, ktorý má byť špeciálnou edíciou Windows pre super-lacné zariadenia a pre business sféru. Uvažuje sa, že táto edícia bude fungovať na podobnom princípe ako Chrome OS, čiže bude úzko previazaná s internetom a cloudovými službami. Windows 365 by mal pritom užívateľom ponúknuť bonus v podobe obrovského priestoru na OneDrive, kam budú môcť užívatelia ukladať svoje súbory. V takom prípade by si počítače s Windows 365 vystačili so skutočne slabým hardvérom za nízku cenu, čo svojim spôsobom odpovedá vízii Windows with Bing, o ktorej sme pred pár mesiacmi informovali. Užívatelia, ktorí ale nastúpia na tento vlak, budú musieť v pravidelných intervaloch meniť svoje počítače za nové, ak si budú chcieť udržať svoj priestor, alebo si po skončení bonusu budú musieť obnoviť priestor za peniaze.

onedrive

*Zdroj: WinBeta (2)

Dnes nejčtenější

.