Zavřít reklamu

NavigatorUž zanedlouho je tady léto, čas prázdnin a dovolených, jejichž nedílnou součástí jsou samozřejmě jak cesty po České/Slovenské republice, tak i výlety do zahraničí. A pokud se zrovna neletí letadlem či není objednaný autobus, přichází na řadu auto, jehož řidič má za úkol dostat cestovatele do plánované destinace. Ale co má dělat v případě, kdy se neorientuje na papírové mapě a jeho GPS navigace zabudovaná v autě je v Maďarštině? V ten moment přichází na řadu známá aplikace GPS Navigator od vývojářského studia MapFactor, která je dostupná v Češtině a lze s ní bez obtíží projet nejen celou Evropou, ale dokonce snad celým světem!

Navigaci je možné stáhnout zdarma z Google Play pod názvem Mapfactor: GPS Navigation a ihned po nainstalování a prvním spuštění je uživatel tázán, zda si přeje využívat FREE verzi či si zakoupit placené TomTom mapy. Většině motoristů ovšem bude bohatě stačit free verze, neboť i ta je s OSM mapami dost propracovaná. Poté je nutné si s pomocí internetu stáhnout mapy, jenž budeme v blízké budoucnosti využívat, přičemž se nabízí mapy snad všech zemí z celého světa, počínaje Afghánistánem a konče Zimbabwe. Po jejich stáhnutí lze ještě zvolit jazyk, kterým bude navigace na řidiče během jízdy mluvit, na výběr je z 36 různých jazyků včetně Češtiny. Mapy, stejně jako jazyk, lze samozřejmě poté ještě dodatečně stáhnout.

Navigator Navigator

Nastavení cesty a samotná navigace

Mapy jsou stáhnuty, jazyk vybrán a nyní je čas na nastavení samotné cesty, kterou má uživatel v plánu absolvovat. V první řadě je nutné mít v telefonu zapnutou službu GPS. Pokud je tak učiněno, je ještě potřeba být před cestou připojen k internetu, neboť pouze tak bude navigace schopna najít cíl, ten je totiž určován pomocí Google Maps. Pokud se uživatel potřebuje během jízdy vyhnout určitým typům silnic, je v Navigatoru možné je zakázat, a to v kolonce „Info o Trase“ v hlavní nabídce. Vedle bodů, kterými cestou projedete, se nachází tlačítko „Nastavení trasy“, kde už je pouze na uživateli, jaký typ cesty vybere a které druhy cest zakáže. Nastavení cesty je hotové a nyní už zbývá jen to nejhlavnější – samotná navigace. V hlavní nabídce se po vybrání kolonky „Naviguj“ uživateli zobrazí tabulka, do které má zadat cíl své trasy. Po zadání cíle začne aplikace okamžitě navigovat a v tom momentě lze vypnout připojení k internetu, služba GPS však musí být stále zapnuta.

Navigator Navigator

Hlášení odboček, výjezdů z kruhového objezdu a vlastně všech bodů cesty je perfektně načasováno, tudíž by během cesty neměla vznikat žádná nedorozumění. Dále poskytuje navigace i aktuální informace o povolené rychlosti a v případě, že se řidič rozhodne povolenou rychlost překročit, navigace ho upozorní. A upozorňuje překvapivě účinně, po několika výstražných zvucích uživatele stoprocentně přejde chuť povolenou rychlost překračovat, no navigace bohužel netoleruje ani překročení o 1 km/h, což je během cesty často otravné, někdy až neúnosné.

Navigator Navigator

Další funkce

Po příjezdu do cíle hlasová asistentka poslušně zahlásí „Dorazili jste do cíle“ a navigování se vypne. Pokud uživatel často jezdí na jedno místo a nechce se mu ho stále hledat pomocí „Naviguj“, má možnost si vybranou lokaci uložit do „Oblíbené“ a tam už pouze nakliknout, kam zrovna potřebuje jet. Pro profesionálnější využití je možné v kolonce „Nástroje“ použít Odometr či zobrazit podrobné GPS info včetně souřadnic. Z hlavní nabídky je také možné nakouknout do mapy, tato vymoženost se však zdá zbytečná už jen z toho důvodu, že se při navigování mapa sama zapne a řidič na ní detailně vidí, do kterého pruhu se zařadit nebo co ho čeká za dva kilometry, a to buď ve 3D nebo 2D módu.

Resumé

Aplikace GPS Navigator rozhodně splňuje svůj hlavní účel na jedničku a při jejím používání se snad může vyskytnout pouze jeden problém, a to s připojením k internetu, jenž je před nastavením cesty nutností. Negativa navigace však tímto končí, a funkce, kterými zdarma disponuje, kombinované s jednoduchostí, se kterou lze navigaci nastavovat a dojet bez potíží do cíle, tak vytváří GPS vhodnou pro každého řidiče na všechny možné cesty, ať už po ČR/SR či po zahraničí.

Aplikaci lze stáhnout z Google Play zde.

Dnes nejčtenější

.