Zavřít reklamu

windows 9Kým v minulosti na trhu dominoval predovšetkým jeden počítačový systém – Microsoft Windows – dnes tomu už nie je tak. Do popredia sa dostávajú systémy od Apple a Google, a to nielen v mobilnej sfére ale aj vo sfére počítačov. Karty boli totiž zamiešané v roku 2007, kedy Apple predstavil iPhone a operačný systém iOS, ktorý sa neskôr dostal na tablety a ako už dobre vieme, tablety sa dnes u mnohých ľudí stali náhradou za notebooky. Tomuto novému trendu sa musel pochopiteľne prispôsobiť aj Microsoft a tak už budúci rok uvidíme, ako prispôsobí svoj systém pre telefóny, tablety, notebooky a počítače.

A ako vlastne bude vyzerať Windows 9? Trojako. Microsoft by mal podľa dostupných informácií pripravovať hneď tri podoby systému Windows 9, ktoré sa objavia na smartfónoch, tabletoch, notebookoch a na počítačoch. No v závislosti od hardvéru sa bude líšiť postavenie tradičnej pracovnej plochy. Užívatelia, ktorí budú používať Windows 9 na tabletoch s ARM procesorom, sa môžu s pracovnou plochou rozlúčiť. Všetky funkcie a aplikácie z desktopu by mali byť prenesené do ‚modernej‘ podoby, pričom táto verzia systému bude podporovať len aplikácie z Windows Store. Medzi ne by mali patriť aj inovované verzie programov zo sady Office, ktorá by mala byť optimalizovaná pre prostredie Modern UI. Užívatelia tiež získajú bonus v podobe možnosti spúšťať aplikácie z Windows Phone, keďže obe platformy bežia na procesoroch ARM. Čerešničkou na torte je, že Microsoft už budúci rok zjednotí Windows Phone a Windows 9 „RT“, vďaka čomu sa bude jednať už iba o jeden systém s jedným obchodom s aplikáciami.

Druhá verzia Windows 9 vychádza viacmenej z podobného konceptu, na akom fungujú Chromebooky a systém Chrome OS. Táto podoba by sa mala nachádzať na lacnejších notebookoch so systémom Windows 365, ktorý by mal svojim užívateľom ponúkať predplatené úložisko OneDrive na jeden až dva roky. Takáto verzia bude opäť kompatibilná len s aplikáciami z Windows Store, no bude plne kompatibilná s myšami, klávesnicami a dokonca aj s dotykovými obrazovkami, vďaka čomu ju ľudia možno nájdu aj na tabletoch strednej triedy. Systém ale dokáže rozpoznať, či sa bude nachádzať na tablete alebo na notebooku a v závislosti od toho bude dostupná pracovná plocha. Používatelia notebookov budú môcť využívať pracovnú plochu a desktopové aplikácie, no možnosti plochy tu budú oproti štandardnej verzii systému značne obmedzené. Ak však budete chcieť používať skicár a Chrome na pracovnej ploche, potom vám v tom nebude nič brániť. No aj tak je pre Microsoft výhodnejšie, aby ste využívali aplikácie z Windows Store a tak bude drvivá väčšina aplikácií dostupná práve odtiaľ.

windows 365 onedrive

No a nakoniec je tu tretia verzia. Tretia verzia Windows 9 bude kompatibilná so všetkým ostatným a bude predstavovať plnohodnotnú verziu systému s plnohodnotnou pracovnou plochou a plnohodnotnými funkciami. Bude kompatibilná s notebookmi, počítačmi aj tabletmi, ktoré budú obsahovať x86 procesor, čiže procesor od Intelu alebo AMD. Táto verzia umožní používateľom využívať obrazovku Štart, respektíve menu Štart, otvárať aplikácie z Modern UI na pracovnej ploche a veľa ďalších možností, ktoré má dokázať už pripravovaný Windows 8.1 Update 2. Je teda možné rátať s tým, že okrem špeciálnych edícií sa stretneme aj s tradičnou edíciou, ktorá bude zrejme najpoužívanejšou zo všetkých edícií, ktoré vyjdú. Samotný systém by mal byť uvedený už budúci rok, pravdepodobne na konferencii //BUILD/.

Windows-8-1-update-1-screen-for-media-UPDATED_6E6977C2

*Zdroj: winbeta.org

Dnes nejčtenější

.