Zavřít reklamu

Google Chrome IconUž je to nejaký čas, čo na trh zamierili prvé počítače s operačným systémom Google Chrome. Systém bol vtedy na počiatku svojej existencie a tak bolo jasné, že svojim užívateľom spočiatku neponúkal toľko možností čo teraz. Čas však ide dopredu a spolu s ním Google priniesol svojim užívateľom nové možnosti, vďaka ktorým je systém Chrome OS celkom vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí chcú ultra-lacný počítač, ktorý im poslúži výhradne na prácu s internetom a dokumentami – na internete. Systém si pochopiteľne získal aj množstvo zvedavcov, ktorí by si chceli na jednu stranu chceli vyskúšať Chrome, na druhú stranu ale kvôli tomu nechcú kupovať nový počítač alebo notebook.

A práve preto prišiel Google s kompromisom. Užívateľom systému Windows 8 a Windows 8.1 umožňuje, aby na svojom počítači využívali prehliadač Chrome v špeciálnej „Windows 8“ verzii, ktorá vyzerá prakticky ako taká odľahčená verzia systému Google Chrome OS. Ponúka totiž svoju vlastnú domovskú obrazovku, panel s nástrojmi, ukazuje čas a dokonca umožňuje otvárať služby v samostatných oknách. Spočiatku som tomuto konceptu nedával veľkú šancu, keďže sa podľa mňa jednalo o niečo, čo slúži iba ako alternatívne rozhranie. No po prvej hodine hrania sa s programom som zistil, že sa jedná o viac, než len o rozhranie. Že sa jedná o systém v systéme, ktorý môže človek využívať aj bez toho, aby musel použiť VMWare či iný virtualizačný nástroj.

Google Chrome Windows 8 Mode

Chrome očividne stavia na podobných základoch ako Windows a aj to je dôvod, prečo je jeho ovládanie také jednoduché. Aj keď, osobne si skôr myslím, že Google stavia na základoch Windows 7 a starších, než zrovna na osmičkách. V tom ma utvrdzuje práve prítomnosť „ponuky aplikácií“, ktorá sa nachádza na rovnakom mieste ako slávne tlačítko Štart. Ponuka aplikácií tu však funguje dvojako – jednak ako ponuka všetkých ‚programov‘, ktoré si užívateľ nainštaloval do prehliadač, jednak ako webový vyhľadávač a jednak ako vyhľadávač aplikácií dostupných v obchode Chrome Web Store. Možnosť vyhľadávať obsah na webe je síce potešujúca, na druhú stranu je ale ďaleko pravdepodobnejšie, že aj naďalej budete reflexívne hľadať veci cez okno prehliadaču. To isté platí aj v prípade možnosti vyhľadávať aplikácie z Chrome Web Store, zvlášť keď máte ikonku obchodu priamo v paneli úloh, ak si ju odtiaľ teda neodstránite.

Tým sa zároveň dostávame k ďalšej funkcii, ktorou sú bohaté možnosti personalizácie, ak vezmeme do úvahy, že sa jedná iba o webový prehliadač. Na „plochu“ síce nepridáte nič, zato do panelu úloh môžete pridať ľubovoľný počet ikon a viete nastaviť ich správanie. Po kliknutí pravým tlačítkom myši na ikonku môžete u jednotlivých ikoniek nastaviť buďto aby sa otvárali ako nové karty alebo ako nové okná s tým, že v takom prípade sa okná začnú tváriť ako samostatné aplikácie a nie ako typické okná, aké by ste otvorili cez skratku Ctrl + N. Tretia možnosť spôsobu otvárania aplikácie je nastaviť, aby sa aplikácia otvárala ako pevná karta, čo znamená, že sa daná aplikácia otvorí automaticky po otvorení prehliadaču a nebude možné ju nijak vypnúť. To môžete nastaviť aj u stránok, ktoré máte práve otvorené v prehliadači, čo príde veľmi vhod v prípade, že je užívateľ napríklad redaktor Samsung Magazine a zrovna má rozpísaný svoj článok. Užívateľ tak v konečnom dôsledku predíde prípadnému nechcenému zavretiu okna a nehrozí tak, že by omylom neuložil rozpísaný článok. Tých využití pre pevné karty je celkom dosť a nemyslím si, že by sme museli všetky opisovať.

Google Chrome Windows 8 Mode

Ako som už spomínal, tak všetky spomínané možnosti fungujú pre všetky karty. Výnimkou je len jedna jediná aplikácia, a teraz to so slovom aplikácia myslím seriózne. Novšie verzie Google Chrome totiž so sebou prinášajú šikovný nástroj na poznámky, Google Keep, ktorý je užívateľom Androidu veľmi dobre známy. Keep tu funguje doslova ako samostatná aplikácia, ktorá sa otvára v samostatnom okne a nemôžete u nej nijak nastaviť, aby sa otvárala ako nový tab. Jedná sa teda o skutočne samostatnú aplikáciu, ktorá je len upravená tak, aby ju bolo možné otvoriť aj v alternatívnom rozhraní Chrome pre Windows 8. Pokiaľ však používate štandardné desktopové rozhranie, potom sa bude Keep naďalej otvárať v samostatnom okne. Vadí to však? Osobne si myslím, že nie, keďže je perfektne prispôsobená pre drobné okno. Ak by ste ale predsa len chceli využívať Keep vo full-screene, potom vám v tom nič nebráni. Aplikáciu si môžete zväčšiť pomocou tradičného tlačidla.

Google Chrome Windows 8 Mode

No ako to už býva, nič nie je dokonalé a Chrome pre Windows 8 nie je žiadnou výnimkou. Za ten čas, čo aplikáciu používam, som si všimol jeden zásadný problém, ktorým je podpora multi-touch gest. Či sa jedná o ojedinelý problém spôsobený mojim notebookom alebo sa jedná o niečo, čo Google do svojho prehliadaču neimplementoval, neviem. Viem však, že aplikácia nepodporuje na mojom počítači dôležité gestá, akým je napríklad scrollovanie dvomi prstami. Nech robím čo chcem, toto jednoducho nefunguje a na scrollovanie musím používať buď myš alebo posuvníky na pravom boku prehliadaču. No ako som si všimol ďalej, aplikácia v tomto režime zdanlivo nepracuje s gestami ani v prípade, že si užívateľ nainštaluje plug-in z Web Store. Ako ďalšiu nevýhodu programu potom považujem nemožnosť zmeniť pozadie. Viem, že sa môže jednať o vec, ktorú môže Google v budúcich verziách aplikácie odstrániť, no teraz sa na pozadí nachádza tmavá, nie príliš optimistická farba. Jedná sa pritom o vec, ktorá vadí viacerým užívateľom a tak je možné, že si jej je Google vedomý. Alebo chce prenechať túto možnosť len majiteľom Chromebookov ako bonus, ktorý môžu užívatelia získať kúpou počítaču.

Google Chrome Windows 8 Mode

Z ostatného hľadiska sa ale v konečnom dôsledku jedná o program, ktorý môže svojich užívateľov skutočne prekvapiť. Respektíve nie program, ale simulátor operačného systému. Presne tak by sa dal definovať Google Chrome pre Windows 8. Nie je to len niečo, čo vám umožní prehliadať web, ale je to niečo, čo vám umožní vyskúšať si, aké by to bolo, keby ste jedného dňa potrebovali lacný počítač na prácu s dokumentami a surfovanie po internete a zároveň by ste chceli, aby sa na ňom nachádzal systém Chrome. Jeho výhodou je, že má nízke požiadavky a aj preto je hardvér v počítačoch celkom lacný. A celkom podobne je tomu aj u prehliadaču Chrome, u ktorého môžete nastaviť, aby sa spúšťal v režime pre Windows 8. Týmto krokom vlastne docielite, že ten prehliadač už nebude len prehliadačom ale strediskom pre viaceré aplikácie, ako napríklad pre Google Drive, pre hudbu Google Play Music, pre písanie poznámok cez Google Keep alebo na ďalšie aplikácie, ktoré boli postavené na báze HTML 5. Práve vďaka tomu, ako Chrome hospodári s programovacími jazykmi, máte k dispozícii pomerne obsiahle možnosti správy okien, keďže tu máte možnosť otvárať jednotlivé stránky/programy v samostatnom okne alebo u nich nastaviť, aby sa otvárali povinne po otvorení prehliadaču. V takom prípade budú stránky pripnuté na začiatok okna a až do ich uvoľnenia sa budú stále nachádzať na svojom mieste bez možnosti zavrieť dané karty. Rovnako máte k dispozícii možnosť organizovať odkazy v dolnej lište. Pri používaní však počítajte s tým, že sa z času na čas budete musieť pozerať na depresívne tmavé pozadie a prípadne nebudete môcť scrollovať na touchpadoch s podporou multi-touch.

Google Chrome Windows 8 Mode

Dnes nejčtenější

.