Zavřít reklamu

Chcete predať svoj starý smartfón s Androidom a myslíte si, že sa so svojimi dátami nadobro rozlúčite tak, že jednoducho vykonáte obnovu továrenských nastavení? V skutočnosti to nie je také jednoduché ako sa zdá a aj keď svoj telefón obnovíte, jeho nový majiteľ má šancu pristupovať k vašim súkromným dátam. K takémuto záveru dospela antivírová spoločnosť Avast, ktorá si z internetu zakúpila 20 rôznych bazárových smartfónov a začala sa v nich špárať s pomocou rôzneho forenzného softvéru.

Na všetkých zariadeniach bol predtým vykonaný Factory Reset, čiže obnova telefónu do továrenských nastavení. No aj napriek tomu boli odborníci z Avastu schopní z telefónov získať viac ako 40 000 fotografií, z toho viac ako 1 500 fotografií rodín s deťmi, 750 fotografií žien ako sa obliekajú alebo vyzliekajú, viac ako 250 selfie chlapov, 1 000 vyhľadávaní cez Google Search, aspoň 750 e-mailov a textových správ, viac ako 250 kontaktov a e-mailových adries, identity štyroch predchádzajúcich majiteľov telefónov a dokonca aj jednu žiadosť o úver.

Ešte stále je ale treba poukázať na skutočnosť, že sa odborníci dopracovali k dátam pomocou forenzného softvéru, ktorý bol navrhnutý tak, aby na diskoch vyhľadával stopy po zmazaných súboroch. Vo výsledku sa teda jedná skôr o činnosť, ktorú nebude vykonávať nový majiteľ telefónu, pokiaľ nie je pracovníkom tajnej služby alebo nespolupracuje s americkou agentúrou NSA. Dáta sa pritom podarilo obnoviť na zariadeniach s rôznou verziou systému Android, s tým že dominantné postavenie mal Gingerbread, Ice Cream Sandwich a Jelly Bean. Mimo iného k zariadeniam patrili aj smartfóny od Samsungu vrátane Galaxy S2, Galaxy S3, Galaxy S4 a Galaxy Stratosphere. Spoločnosť nakoniec poukázala na to, že jej aplikácia Avast Anti-Theft dokáže zmazať dáta s telefónu skutočne precízne a odporúča robiť tak predtým, než svoj telefón zavesíte na internet.

Android Factory Reset Insecure

*Zdroj: PhoneArena

Dnes nejčtenější

.