Zavřít reklamu

microsoft-vs-samsungMicrosoft dnes v USA podal žalobu na spoločnosť Samsung Electronics, no narozdiel od Applu od neho nepožaduje žiadne odškodné. Miesto toho žiada súd, aby pritlačil na Samsung a donútil ho platiť Microsoftu viac za využívanie patentov, ako sa to uvádza v dohode medzi dvomi spoločnosťami, ku ktorej došlo ešte v roku 2011. Dvojica spoločností totiž v roku 2011 uzavrela dohodu o zdieľaní patentov, keďže Microsoft vlastní početné množstvo patentov, ktoré súvisia s výrobou zariadení so systémom Android.

Problém je podľa Microsoftu v tom, že odkedy spoločnosti uzavreli dohodu, predaje smartfónov od Samsungu narástli o štvornásobok, čím si Samsung zaistil dominantné postavenie na mobilnom trhu. V roku 2011, kedy došlo k dohode, Samsung predal 82 miliónov smartfónov, zatiaľ čo tento rok to vyzerá, že Samsung predal približne 314 miliónov zariadení. Microsoft si preto myslí, že Samsung by mohol vrámci dohody začať platiť viac, než platil doteraz.

K súdu by podľa Davida Howarda nedošlo, keby sa Samsung nesnažil od dohody ustúpiť. Samsung pritom ako dôvod odstúpenia od dohody pokladá akvizíciu Nokie Microsoftom. Práve kvôli tomu už dohoda nemá byť platná: „Neradi podávame trestné oznámenia, obzvlášť proti spoločnosti, s ktorou sme si užili dlhé a produktívne partnerstvo. Nanešťastie, aj partneri sa niekedy nezhodnú. Po mesiacoch strávených riešením našich nezhôd Samsung v sérii listov a jednaní jasne zdôraznil, že naša dohoda stratila zmysluplnosť,“ uviedol David Howard, korporátny viceprezident a zástupca generálneho riaditeľa Microsoftu.

samsung microsoft

*Zdroj: Microsoft

Dnes nejčtenější

.