Zavřít reklamu

Tizen StoreOperačný systém Tizen je v príprave už niekoľko rokov a za ten čas sme videli aspoň dva telefóny, ktoré sa mali dostať do predaja. Bohužiaľ sa tak nestalo a ani jeden z nich sa nezačal predávať, aj keď Samsung oznámil, že sa tak stane. Samsung Z ostáva naďalej v nedohľadne a namiesto toho, aby ho spoločnosť vydala v Rusku, sa preorientovala na low-end sféru, kde pripravuje telefón s označením Samsung KIRAN. Tento telefón má byť priamou odpoveďou na iniciatívu Android One a tým pádom aj odpoveď na rastúcu konkurenciu Samsungu v Indii. Netreba sa preto čudovať, že Tizen bude mať premiéru práve tam.

Prípravy sú v plnom prúde a momentálne sa zdá, že Samsung už má zhotovený celý hardvér. Podľa dostupných informácií má telefón disponovať displejom s rozlíšením 800 x 480 bodov a bude poháňaný dvojjadrovým procesorom Spreadtrum SC7727S s frekvenciou 1.2 GHz a 512 MB RAM. Nechýba grafický čip ARM Mali-400 a ani fotoaparáty, ktoré bohužiaľ nemusia spĺňať očakávania. Kým zadný fotoaparát fotí fotky s rozlíšením 3,2 megapixelov, predný fotoaparát má len VGA rozlíšenie. Po stránke konektivity však nebude chýbať WiFi 802.11n rozhranie ani Bluetooth 4.0. V telefóne sa tiež nachádza akcelerometer, ktorý je jediným senzorom v telefóne.

Po stránke softvéru sa stretneme so systémom Tizen 2.3 a vďaka úniku už vieme, ako bude vyzerať jeho prostredie. To sa veľmi podobá na TouchWiz na Androide a úprimne, dalo sa to čakať. Konieckoncov, Samsung chce pretlačiť systém tak ako to je len možné a keď ponúkne užívateľom rovnaké prostredie ako na telefónoch s Androidom, užívatelia si naň zvyknú oveľa rýchlejšie. Prostredie sa podobá po stránke ikon, pozadí a dokonca aj po stránke funkcií, keďže v kóde sa ukrývajú zmienky o Private Mode a Ultra Power Saving Mode. Telefón bude navyše vopred disponovať aplikáciami ako je Facebook, Twitter a dokonca tu nachádzame aj niekoľko služieb Google, napriek tomu že systém pochádza priamo z dielne Samsungu. Na získavanie ďalších aplikácií bude dostupný obchod Tizen Store, ktorý bude k dispozícii tiež vo webovej verzii.

Samsung Kiran

Samsung Kiran Home ScreenSamsung Kiran Background

Samsung Kiran Contacts appSamsung Kiran Voice Memo

Samsung Kiran icons

Samsung Kiran Tizen

*Zdroj: SamMobile

Dnes nejčtenější

.