Zavřít reklamu

AndroidNemá snad ani cenu odhadovat, kolik uživatelů mobilního operačního systému Android si již alespoň jednou stěžovalo na časté jeho sekání, všem je asi i z vlastní zkušenosti jasné, že jich je opravdu mnoho. Jenže co dělat, aby se aktuálně nejoblíbenější mobilní OS na světě v tom vašem smartphonu nesekal, a to třeba i když je to Samsung s předinstalovanou nadstavbou TouchWiz, která je právě kvůli sekání častým terčem kritiky? Rozhodli jsme se tuto otázku zodpovědět, no předem upozorňujeme, že pokud vlastníte zařízení s Androidem 2.3 či nižším, není vám pomoci, Gingerbread už je zasekaný snad už od základu a jedinou možností je asi pouze nahrání jiné ROM.

Sám za sebe bych se vsadil, že většině z těch, kteří si tento článek právě čtou, už přichází na mysl aplikace jako Clean Master a další, podobné. Ne. Clean Master a ani jiný úžasný Cleaner není řešením, rozhodně ne efektivním. Tyto aplikace vám sice mohou pomoci uvolnit místo v úložišti, ukončit nepoužívané aplikace a další úžasné magické věci, ale pokud nemáte v plánu je otevírat alespoň 3x denně, rovnou na ně zapomeňte. No pokud na nich trváte, stojí za zmínku např. CCleaner, jež nabízí spoustu užitečných funkcí, ale především pak nabízí přehlednost, což je u aplikací podobného typu poněkud rarita. Odkaz na jeho stažení naleznete zde.

No, ale jak jinak tedy smartphone zrychlit? Povězme si na rovinu, existuje neskutečný počet způsobů, jak toho dosáhnout, my si zde tedy představíme některé z nich, které rozhodně stojí za to zkusit, na rozdíl od jiných totiž dokonce i fungují.

Aplikace a tovární reset
Jako první metodu bychom samozřejmě měli jmenovat již zmíněnou odinstalaci přebytečných aplikací, které pouze zabírají místo v telefonu a stejně je nijak nevyužíváte. A věty typu „Co když to budu v budoucnu potřebovat? Raději si tu aplikaci nechám nainstalovanou“ si nechte pro jinou příležitost, pokud jí někdy v daleké budoucnosti budete potřebovat, stáhnete si jí. Ale stejně nebudete. Je-li odstranění aplikací problém, rovnou přejděte na tovární reset celého zařízení, ten naleznete v aplikaci Nastavení > Zálohování a obnovení dat > Obnovení továrních dat. Sice přijdete o všechna uživatelská data a aplikace, ale smartphone bude tak nějak prázdný a těch pár minut nastavování snad ještě nikdy nikoho nezabilo.

Launchery a údržba
Pokud váš smartphone používá TouchWiz, nainstalování jiného launcheru se jeví jako skvělý nápad, za všechny pak můžeme jmenovat např. Nova Launcher, no na výběr je jich samozřejmě mnohem více a je jen na vás, který vám přijde jako ten nejlepší. Samozřejmě, pokud chcete váš Android plynulý na déle než týden, je nutná údržba – jednou za čas telefon restartovat, mít přehled o aplikacích spuštěných na pozadí a nepoužívat 333 widgetů najednou.

Nova Launcher

Nahrání jiné ROM
Dalším způsobem, jak si zrychlit smartphone, je nahrát jinou ROM, respektive používat jinou verzi systému než tu, která je standardně od výrobce. Tuto metodu doporučujeme výhradně pouze pokud pro vaše zařízení již nejsou k dispozici žádné další aktualizace firmwaru. Nahrání jiné ROM je však spojeno hned s několika riziky, mezi které patří i ztráta záruky či „brick“ zařízení, pokud však budete postupovat podle návodů, kterých je na internetu nespočet, můžete zůstat v klidu. A co více, pokud vlastníte Samsung Galaxy S III mini, můžete při nahrání nové ROM postupovat přímo podle našeho návodu, ten naleznete zde.

Shrnutí
Úplně jednoduše by se dalo říci, že pokud chcete mít smartphone s Androidem bez sekání, který se svou plynulostí může rovnat i konkurenčnímu iOS, naučte se ho používat. Bude-li vám běžet 10 aplikací na pozadí, které vám vedle baterie budou ustavičně „žrát“ i výkon (a to samé s widgety), bude váš smartphone plynulý asi jako powerpointová prezentace. Tovární reset a následná řádná údržba zařízení, případně spolu s používáním jiného launcherem a v krajním případě i jiné ROM by však měl rozhodně fungovat a rozdíl by měl být více než zřejmý.

Dnes nejčtenější

.