Zavřít reklamu

Google PlayObchod Google Play má ve své nabídce už skoro 1 a půl milionu aplikací a každým dnem přibývají nové. S větším počtem aplikací pak roste i obtížnost najít vybranou aplikaci, která se nám bude hodit či kterou doopravdy chceme používát. To pak často vyústí v situace, kdy máme smartphone doslova nacpaný aplikacemi, které dělají vesměs úplně to samé, což má ve finále za důsledek to, že se zařízení seká, neboť je plné zbytečností, které při nejhorším ještě navíc běží na pozadí a procházení seznamem aplikací se pak stává záležitostí několika minut.

Na tom, že je většinou místo instalování 10 „stejných“ aplikací lepší nainstalovat jednu, a to tu správnou, kterou hledáte, se tedy asi shodneme. Jak toho ale docílit? Tedy, jak toho docílit bez nutnosti trávit celý večer vybíráním jedné aplikace? Odpověď je vskutku jednoduchá, předem však doporučujeme si přečíst článek o tom, co všechno v Google Play naleznete a jak se dá tento internetový obchod využít tak nějak „naplno“, i to se totiž bude hodit.

V první řadě je třeba zmínit vyhledávání v sekcích, respektive kategoriích, o kterých jste se mohli dozvědět více ve výše zmíněném článku. Že při hledání knihy nemá cenu vyhledávat v kategorii „Hry“ je asi jasné, obrovský počet uživatelů ovšem vyhledává hry mezi klasickými aplikacemi. Pak dochází k omylům, kdy si místo kýžené hry stáhneme třeba pouhopouhou příručku. Přitom ovšem pouze stačí vyhledávat pod kategorií „Hry“, která je k nalezení hned na hlavní stránce samotného obchodu. A co více, v kategoriích naleznete i subkategorie, respektive žánry. Hledáte-li například Grand Theft Auto III, stačí na hlavní obrazovce kategorie „Hry“ posunout obraz o něco vlevo a tam pochopitelně vybrat „Akce“.

Dalším aspektem, který uživatelé často opomíjejí a následně tráví desítky minut hledáním vhodné aplikace, jsou kolekce. Ty najdete rovněž na hlavní straně, vytvářejí je sami zaměstnanci Google a většinou se vztahují k aktuálnímu období. Co to znamená? Je-li za týden Valentýn, naleznete na hlavní straně kolekci s názvem „Valentýn“, ve které naleznete různorodé aplikace, které by se mohly ke zmíněné akci hodit. Tyto kolekce jsou samozřejmě průběžně aktualizovány a jsou nepřekvapivě vytvářeny inteligentně, například v létě tedy na domovské obrazovce Google Play rozhodně nenarazíte na kolekci „Lyžování“, ale spíše „Turistika“.

Google PlayGoogle PlayGoogle Play

To ale není vše. Další věc – nejednou jsem narazil na uživatele, kteří jakmile nevěděli přesné jméno aplikace, kterou hledají, jsou v koncích. Zde by bylo dobré připomenout slovíčko „Google“ v názvu Google Play. Vyhledávání Google, na kterém mimochodem celá firma začínala, je aktuálně nejznámější, nejpoužívanější a v mnoha ohledech jednoduše nejlepší internetové vyhledávání. Co z toho vyplývá? Pravděpodobně to, že vyhledávání v obchodu Google Play asi také nebude jedno z těch méně chytrých, pokud tedy hledáte aplikaci vhodnou do kanceláře, kterou používá váš kolega, jediné co je třeba, je napsat do vyhledávání klíčové slovo „kancelář“ a z vyobrazených aplikaci vybrat tu správnou. Nevíte, jak se píše What’s App? Napište do vyhledávání třeba „wats ap“ a uvidíte, jak černá magie funguje.

A nakonec by nebylo na škodu zmínit „specialitu“ z webové verze Google Play. Tam je vyhledávání rozšířeno ještě o možnosti „Cena“ a „Hodnocení“, ty naleznete v liště hned nad zobrazenými aplikacemi a můžete pomocí nich filtrovat výsledky.

Dnes nejčtenější

.