Zavřít reklamu

Google PlayGoogle Play, internetový obchod s digitálním obsahem pro operační systém Android, vznikl začátkem roku 2012 spojením služeb Google Music a Android Market. Od té doby se mnohokrát změnila jeho podoba, přibyly nové funkce a v současnosti v něm můžeme najít přes 1 300 000 aplikací ke stažení, respektive zakoupení. Přestože se však jedná o běžnou součást každého Android zařízení, naprostá většina uživatelů ani z části nevyužívá jeho plného potenciálu a po stažení Messengeru, dvou populárních her a jiného prohlížeče pro ně Google Play vesměs končí.

Obchod Play jako takový se ovšem dá využít mnohem více způsoby. I proto byl před nějakou dobou rozdělen do několika specializovaných kategorií, z nichž každá má své vlastní využití, v každém případě se ale díky nim dá z Google Play „vytáhnout“ maximum a občasné stahování aplikací nakonec nemusí být vždy ten jediný důvod, proč GP spustit. O jaké kategorie se tedy jedná, co nabízí a jak se tedy dají vlastně využít?

Android Applications (Aplikace)
Nejznámější, nejpoužívanější a vůbec nejrozšířenější kategorie, kterou všichni známe. Kategorie „Aplikace“ je přesně ten důvod, proč spousta uživatelů vůbec Google Play používá. Dělí se do mnoha dalších subkategorií, včetně např. „Zábava“, „Doprava“ či „Noviny a časopisy“, jejich výběr naleznete napravo od „Domácí stránky“, na které většinou naleznete novinky a doporučené aplikace. Všeobecně zde tedy naleznete, jak název nasvědčuje, aplikace, placené i neplacené, populární i nepopulární, zkrátka všechny.

Google Play aplikaceGoogle Play aplikaceGoogle Play aplikace

Android Games (Hry)
Kategorie specializovaná na hry, jejichž výběr je na Google Play opravdu široký. Oproti předchozí kategorii je její využívání mnohem výhodnější především při vyhledávání, kdy mezi výsledky naleznete pouze hry a nikoli ostatní aplikace, dostat se ke kýžené hře je tedy mnohem snažší a rychlejší. Na domovské stránce se pak opět nacházejí nejnovější a doporučené hry, subkategorie jsou pak klasicky rozděleny podle žánrů, např. tedy „Arkádové“, „Karetní“, „Simulátory“ či „Akce“.

Google Play hryGoogle Play hryGoogle Play hry

Movies and TV (Filmy)
Mezi filmy budete hledat bezplatný obsah asi marně. Nutnost platit za tituly však nic nemění na tom, že tato kategorie je pro milovníky filmů jednoduše přímo dělaná, za ceny do 500 Kč (20 Euro) je zde možné stáhnout ty nejnovější filmy i v HD kvalitě, máte-li ovšem poněkud omezený rozpočet, lze stahovat i v nižší kvalitě za pochopitelně nižší ceny, či si v některých případech film dokonce pouze vypůjčit za minimální poplatek. Pokud ovšem nemáte potřebnou znalost anglického jazyka, máte tak nějak smůlu, zahraniční snímky jsou totiž většinou k dispozici pouze s ENG dabingem, no samozřejmě je možné využít titulků, které jsou povětšinou i v českém jazyce.

Google Play filmyGoogle Play filmyGoogle Play filmy

Music (Hudba)
Stejně jako kategorie „Filmy“, i u hudby je třeba sáhnout na konto vaší Google peněženky. Obdoba iTunes Music, ve které naleznou využítí snad všichni, kteří nemají zájem mesíčně platit za Spotify či jinou službu. Žánrové rozdělení v subkategoriích je pak samozřejmost, naleznete zde k zakoupení opravdu vše, ať už se jedná o alternativní hudbu, jazz, klasiku, rock, metal nebo dokonce hudbu určenou dětem. Na domovské stránce navíc naleznete doporučenou hudbu, kterou Google sestavil na základě vaší YouTube historie. Krom alb jsou zde k zakoupení i samotné singly, ty většinou stojí pár korun, stejně tak je ovšem možné zakoupit i speciální/exkluzivní vydání alb, a to většinou za pouze o něco vyšší cenu, než album původní. Ta pak většinou nestojí více než 200 Kč (8 Euro) a kvalita skladeb se snad ve všech případech rovná úrovni 320 kbps.

Google Play hudbaGoogle Play hudbaGoogle Play hudba

Books (Knihy)
Google samozřejmě myslí i na čtenáře a není se čemu divit, čtení elektronických knih je poslední dobou čím dál populárnější a výběr na Google Play je opravdu obsáhlý. Ať už se jedná o beletrii, sci-fi, detektivky nebo třeba autobiografii The Long Hard Road Out of Hell od Marilyna Mansona, kterou už snad v žádném knihkupectví na světě nenaleznete, Google Play Books tím disponuje. Zda-li se za danou knihu platí je pak individuální, u placených titulů je ovšem možné využít možnost „Ukázka zdarma“, která, nepřekvapivě, nechá zájemce si vybranou část zdarma přečíst. Vedle klasických knih je pak možné stáhnout i různorodé příručky, průvodce a jednoduše snad všechno, na co si vzpomenete a co existuje.

Google Play knihyGoogle Play knihyGoogle Play knihy

Nastavení
Nejedná se tak úplně o kategorii jako takovou, i s nastavením Google Play se ovšem dá pohrát a jeho funkce mohou mnohé překvapit. Vedle klasických možností jako vymázání historie vyhledávání či upozornění uživatele v případě, že je dostupná aktualizace, je zde totiž možné nastavit třeba filtrování obsahu. Darujete-li tedy svému dítěti nový smartphone a nemáte v zájmu, aby hrálo hry typu Strip Poker apod., stačí ve „Filtrování obsahu“ vybrat jednu z dostupných možností. V „Automatické aktualizace“ je pak možné vybrat, zda-li chcete updaty automaticky instalovat pouze na WiFi, i při používání datového připojení nebo vůbec.

Google Play nastaveniGoogle Play nastaveniGoogle Play nastaveni

Ať už jste tedy vášnivý hráč, milovník filmů, blázen do hudby nebo například podnikatel, na Google Play si najdete své, stačí občas zavítat i jinam než na hlavní stránku. Díky skvěle udělanému systému kategorií se k požadovanému obsahu dostanete rychle a používání smartphonu se po čase stane mnohem zábavnější, než tomu tak bylo doposud.

Dnes nejčtenější

.