Zavřít reklamu

Samsung-LogoJednou z kľúčových noviniek, ktoré Samsung predstavil na včerajšom evente, ale zároveň ju oznámil už o pár dní skôr, je nové ultrarýchle úložisko pre mobily. Samsung totiž odprezentoval novú technológiu UFS 2.0, čo znamená Universal Flash Storage, a je najrýchlejším mobilným úložiskom súčasnosti, ktoré mu môžu jeho konkurenti len závidieť. Čím sa vlastne toto úložisko tak vyznačuje? Na to sa pozrieme hneď teraz.

Ako už uviedol Samsung, úložisko je tak rýchle ako počítačové SSD disky, no zároveň je až o 50% úspornejšie ako súčasné mobilné úložiská. Z hľadiska rýchlosti, nové UFS 2.0 úložisko zvláda pri náhodnom čítaní až 19 000 I/O operácií za sekundu, čo je 2,7-krát rýchlejšie než dokáže zaužívaná technológia eMMC 5.0, nachádzajúca sa v drvivej väčšine high-end smartfónoch súčasnosti. Spoločnosť si však ultrarýchlu technológiu nechce nechať len pre seba a vraví, že bude ochotný predávať ho aj ostatným výrobcom, medzi ktorých bude možno patriť aj Apple. Na výber bude mať z viacerých kapacít, dnes sa vyrábajú 32, 64 a 128 GB verzie UFS úložiska.

Zároveň však tieto úložiská nájdeme len v mobiloch, ktoré nebudú obsahovať microSD slot, keďže obľúbené pamäťové karty nie sú tak rýchle ako lokálne úložisko a Samsung sa vyjadril, že baží po rýchlosti, takže je dobré zbaviť sa akýchkoľvek prekážok. Taktiež to môže znamenať postupný koniec legendárnych pamäťových kariet, ktoré začínali so 64 MB kapacitou a postupne sa vypracovali až na 128 GB. Zvlášť keď nová technológia bude čoraz lacnejšia a dostupnejšia aj pre najlacnejšie zariadenia. Tie by si v budúcnosti mohli prilepšiť po stránke výkonu.

Samsung UFS 2.0

*Zdroj: Samsung

Dnes nejčtenější

.