Zavřít reklamu

Samsung Wireless Charger EP-PG920Samsung nám po boku Galaxy S6 poslal na recenziu aj bezdrôtovú nabíjačku Samsung Wireless Charger, vďaka čomu sme vlastne získali možnosť si vyskúšať jednu z najdôležitejších funkcií nového telefónu. No ešte predtým, než vydáme našu obsiahlu recenziu Galaxy S6, sa pozrieme na doplnok, ktorý si budete môcť kúpiť k svojmu telefónu za cenu približne 30€. A oplatí sa investovať doň svoje financie? Po pár dňoch strávených s používaním nabíjačky a novej vlajkovej lode môžeme zhrnúť, že si Wireless Charger (známy aj ako S Charger Pad) jednoznačne obľúbite.

Samsung počíta s tým, že si nabíjačku kupujete k svojmu telefónu a preto je balenie veľmi skromné. V zelenej krabičke nájdete len nabíjaciu plochu v tvare kruhu s priemerom približne 9,5 centimetra a inštručný manuál. Nabíjačka je teda celkom malá, ale ešte stále existuje šanca, že by mohla byť ešte o niečo menšia. Čo môže prekvapiť je, že Samsung sa snažil zachovať tvary, na ktoré sme zvyknutí a nabíjačka svojim tvarom pripomína polievkový tanier, na ktorého vrchu nájdete plochu s logom spoločnosti a gumený kruh. Vďaka nemu bude držať telefón na mieste a aj keď vám niekto zatelefonuje, nemusíte sa báť že by vám telefón padol na zem. Nanešťastie, všetci poznáme gumu a treba počítať s tým, že sa na ňu začne lepiť prach.

Na boku nabíjačky potom nájdete otvor pre microUSB port. Ako som už naznačil vyššie, do tohto portu pripojíte nabíjačku od svojho telefónu, čím ste práve uviedli bezdrôtovú nabíjaciu plochu do prevádzky. Vlastne si vytvoríte dock, na ktorý budete potom už len pokladať svoj Galaxy S6, keď ho budete chcieť nabiť. A práve tu začína ten proces, kedy si začnete uvedomovať, aký môže byť bezdrôtový život krásny.

Samsung Wireless Charger

Totiž, nemusíte riešiť ktorou stranou máte pripojiť USB do telefónu a hlavne predídete riziku zlomenia koncovky pri nechcenom zhodení telefónu na zem. Odteraz jediné, čo budete robiť je, že telefón položíte na nabíjací tanier a necháte ho tam ležať. Telefón do sekundy zavibruje a informuje vás, že sa práve začal bezdrôtovo nabíjať. Výhodou Galaxy S6 je, že má vstavanú podporu pre štandard Qi, takže nemusíte riešiť všelijaké dodatočné obaly. Jednoducho položíte mobil na podložku. (A ako sa zdá, v budúcnosti to bude ešte zaujímavejšie, keďže Samsung a IKEA pracujú na nábytku, ktorý by ste pripojili do elektriny a váš konferenčný stolík v obývačke by slúžil ako veľká indukčná plocha.)

Čas nabíjania je však pri indukčnom nabíjaní o niečo pomalší než pri klasickom káblovom nabíjaní. Nabitie z 0 na 100% trvá pri Galaxy S6 presne 3 hodiny a 45 minút, čo je 2,5-krát dlhšie než pri nabíjaní pomocou káblu. Na druhú stranu, mobil nabíjate väčšinou v noci, takže ak nemáte vo zvyku spať len 3,5 hodiny, nebude vám to príliš prekážať. Výhodou však je, že z bezdrôtového nabíjania sa stane tak nejak zvyk a kým doteraz ste telefón dávali na nabíjačku zásadne na noc alebo až keď bol kriticky vybitý, na podložku ho budete pokladať prakticky kedykoľvek, pretože vás to nijak nezdržuje. A keď vám niekto napíše SMS správu alebo zatelefonuje, nemusíte sedieť pri nabíjačke ale jednoducho vezmete telefón do ruky a zase ho potom položíte naspäť. Nič ťažké.

Samotná nabíjačka má potom LED indikátory, vďaka ktorým viete či je váš mobil nabitý alebo sa ešte stále nabíja. Samsung bral ohľad na tvar nabíjačky a preto ide o svietiaci kruh. Svetlo nie je veľmi silné, takže vám neťahá oči, ale zároveň je dosť silné na to, aby ste ho videli aj cez deň. Behom nabíjania je LED-ka po celý čas modrá a akonáhle dosiahne mobil 100% nabitie, zmení sa na zelenú. Nakoniec, keď k nabíjačke priložíte ucho, môžete počuť rytmický zvuk spojený s prenosom energie cez vzduch, plast a sklo. Ak by som to mal k niečomu prirovnať, je to ako keby ste ťukali po sklenenom pohári, len je to niekoľkonásobne tichšie a počujete to len, keď ste vzdialený zhruba 10 centimetrov od nabíjačky.

Resumé

Keď to mám zhrnúť, tak bezdrôtové nabíjanie je vec, ktorú keď raz začnete používať, zvyknete si na ňu natoľko, že sa jej nebudete chcieť zbaviť. Svoj účel spĺňa dokonale a ako bonus bude proces nabíjania pohodlnejší a premení sa na zvyk, ktorý si postupom času možno prestanete uvedomovať – jednoducho sa stane, že prídete domov či do kancelárie a svoju Galaxy S6 položíte na bezdrôtový adaptér ako ten, ktorý práve recenzujeme. Samsung Wireless Charger spĺňa nielen vyššie uvedené, ale zároveň má familiárny dizajn imitujúci polievkový tanier. Na jeho vrchu nájdete gumený kruh, ktorý slúži ako protišmyková ochrana, ktorá vydrží aj keď vám niekto telefonuje. Na druhú stranu, stále je to guma a musíte počítať s tým, že po rozbalení už nebude vyzerať tak ako doteraz a bude sa na ňu lepiť prach. Proces nabíjania je zdĺhavejší než pri tradičnom káblovom nabíjaní a nabitie Galaxy S6 trvá 3 hodiny a 45 minút, kým cez kábel je to len hodina a pol. Stále je však treba brať na vedomie, že telefón nabíjate najmä v noci. Dostupná je v dvoch farbách – bielej a čiernej.

Galaxy S6 Wireless Charging

Dnes nejčtenější

.