Zavřít reklamu

Galaxy S6Před pouhými pěti dny se i na náš trh konečně dostal skvost moderní doby v podobě smartphonu Samsung Galaxy S6, spolu s prémiovou variantou se zahnutým displayem Galaxy S6 edge. Obě verze přicházejí s nespočtem novinek, přičemž jedna z nich značně ulevila snad všem odpůrcům nadstavby TouchWiz, kterou Samsung do všech svých zařízení ze základu přidává. Jihokorejská společnost se u své nové vlajkové lodi totiž rozhodla zbavit co nejvíce „bloatwaru“, tedy softwaru, který je v zařízení již předinstalovaný, ale víceméně ho ve finále pouze zpomaluje či zabírá místo v úložišti.

A právě TouchWiz byl a stále je jedním z hlavních důvodů, proč někteří majitelé Samsung smartphonů rádi nahrávají do svého zařízení jinou, tedy neoficiální, ROM. To ale často vyžaduje root daného smartphonu, tedy jeho odemčení, díky kterému lze na telefonu změnit bezmála vše. S šestou řadu série Galaxy S ale přichází změna, nejen že je u tohoto zařízení root díky rozšířeným možnostem absolutně nepotřebný, ale též to může být jedna z největších chyb, které s Galaxy S6 či Galaxy S6 edge lze udělat (horší už může být snad jen výměna za iPhone či drop test z 5. patra).

Samsung se tentokrát proti rootování jeho novinky totiž „pojistil“. Jak? Po rootu se automaticky vypne služba Samsung Pay a bezpečnostní systém KNOX, tedy dvě inovace, kterými se GS6 může chlubit. Vysvětlovat, proč vám bude chybět KNOX asi nemá cenu, i samotná vláda USA schválila tento bezpečnostní systém jako vhodný pro své zaměstnance, Samsung Pay ale, co se placení týče, nabízí spoustu výhod. Za všechny lze jmenovat třeba placení přes NFC, kdy stačí k terminálu pro přijímání platebních karet pouze přiložit smartphone a ten bude fungovat úplně stejně jako bezkontaktní karta.

Naneštěstí je ale možnost placení smartphonem zatím dostupná pouze v zahraničí. Ale očekává se, že budoucnosti bude tato vychytávka dostupná i v ČR/SR, navíc ji Samsung bude přidávat i do svých dalších novinek. Je pouze otázkou času, kdy se jihokorejská společnost dohodne s bankami a tento platební systém se zavede i zde. Každopádně pokud platíte v zahraničí, může být užitečná i podpora u nás ne zrovna rozšířeného MST, tedy placení kartou pomocí jejím projetí magnetickým terminálem, s Galaxy S6 totiž stačí smartphone pouze přiložit k terminálu a platba se provede. Toho Samsung docílil odkoupením společnosti LoopPay, která již delší dobu pracovala na podobném projektu.

Pokud tedy plánujete si svůj nový Galaxy S6 či Galaxy S6 edge rootnout, měli byste své rozhodnutí ještě několikrát zvážit. Oba smartphony nabízí opravdu hodně vymožeností už ze základu, o čemž se ostatně můžete předsvědčit i v naší recenzi a vyměnit těch pár plusů, které root má, za automatickou ztrátu dvouleté záruky a nenávratné vypnutí bezpečnostního systému KNOX a Samsung Pay?

Galaxy S6 samsung pay

*Zdroj: SamMobile

Dnes nejčtenější

.