Zavřít reklamu

Když čínská Chang’e 3 mise z roku 2013 dopadla úspěšně, jednalo se o vůbec první raketu, která dosáhla měkkého přistání na Měsíci, a to po téměř čtyřech desetiletí. V poslední době NASA provedla jen jedno přistání, a to v roce 1972. Spojené státy usilovně pracují o návrat na Měsíc, ovšem konkurenční Čína své úsilí zdvojnásobuje. 

Čínská vláda před několika hodinami oznámila, že má v plánu urychlit svůj plán týkající se výzkumu vesmíru. Má tak za cíl urychlit výlety mezi rokem 2017 a 2018. Do konce roku 2020 chce Čína na Měsíc vyslat speciální sondu, která bude mít za úkol sbírat informace o okolí. Čínská Chang’e 5 mise by měla být zrealizována za několik měsíců, podle všeho chce vláda na Měsíci zkoumat prostředí a získat několik vzorků pro další analýzu.

Ovšem mise pod názvem Chang’e 4 je ještě o něco zajímavější, neboť se zaměří na odvrácenou stranu Měsíce. V plánu je poslat přistávací modul a vozítko na měsíční povrch, kde se budou provádět různé testy související s tím, jak vlastně Měsíc vznikl a jak starý vůbec je. Tato mise bude uskutečněna někdy v roce 2018, což je období, kdy Inde vyšle svůj druhý Lunar Lander.

moon

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.