Zavřít reklamu

Stalo se to snad už každému z nás. Pořídíte si nový telefon, spustíte ho, provedete několik základních nastavení, připojíte se na svůj Google účet a nainstalujete několik aplikací. Vše prostě funguje skvěle a s novým „miláčkem“ se cítíte jako v pohádce. Jak však čas plyne a vy telefon aktivně používáte, instalujete do něj další a další aplikace, až se dostanete do stavu, kdy už není systém Android zdaleka tak plynulý, jak tomu kdysi bývalo.

Do takového podobného stavu se navíc dostanete postupně. Často si tak ani nevšimnete, že se váš telefon zpomaluje. Až najednou vám dojde trpělivost a řeknete si, že asi něco není v pořádku. To je ideální čas na pořádnou očistu vašeho systému.

Proč je Android telefon tak pomalý?

Zpomalení operačního systému Android má obvykle na svědomí velké množství instalovaných aplikací, z nichž část je spuštěná na pozadí – většinou jako systémová služba – a využívá cenné hardwarové zdroje – operační paměť a procesor. V momentě, kdy na pozadí běží přílišné množství aplikací, můžete se dostat na hranici, kdy již nejdou dostupné žádné systémové prostředky. V tomto momentě se začne telefon přehřívat a výrazně zpomalovat. Jako uživatel to poznáte tak, že přepínání mezi spuštěnými aplikacemi, přechody mezi plochami a listování v seznamech nejsou zcela plynulé. Pohyb se občas lehce zaškobrtne – někdy jen na milisekundu, jindy na zlomek vteřiny. V obou případech je to z pohledu uživatelského velmi nepříjemné a tím spíše, pokud se podobné zasekávání děje často.

Majitelé mobilů s větším množstvím operační paměti, tedy RAM, jsou tak trochu ve výhodě, neboť jejich přístroje snesou mnohem větší nároky uživatele. Než se zadrhávání začne vůbec objevovat, musíte nainstalovat velké množství aplikací. I tak je však možné dost dobře zasekat telefon klidně s operační pamětí o kapacitě 3 GB. Není to žádná katastrofa, ale přece jen je znát rozdíl mezi novým telefonem a téměř půl roku používaným. Pokud máte méně operační paměti pod 1 GB, dostanete se do podobné situace mnohem rychleji. Jak svůj telefon opět zrychlíte? Je potřeba dělat pravidelnou údržbu telefonu a mazat nepoužívané aplikace.

Android

Dnes nejčtenější

.