Zavřít reklamu

Do redakce k nám zavítala již druhá generace sportovního náramku od Samsungu, která dospěla ve všech ohledech. Dočkali jsme se nejen zcela přepracovaného designu či lepší odolnosti proti prachu a vodě, ale také integrované GPS, vylepšeného monitoringu aktivit a nového operační systém Tizen. Pojďme se tedy mrknout na Samsung Gear Fit 2 o něco podrobněji.

Design

Co vás na první pohled jistě zaujme, jsou konstrukční rozměry a hmotnost náramku. Ty činí krásných 51,2 x 24,5 mm a 28 gramů. Druhá generace disponuje sice menším displejem o uhlopříčce 1,5 palce, ovládání vás však bude bavit. U předchozí generace si většina majitelů stěžovala na problémy se samovolným rozepínáním řemínku. To naštěstí jihokorejský gigant tentokrát dopiloval k dokonalosti.

Řemínek, jako takový, je vyroben z velmi příjemné gumy. Navíc je pružný, což můžete využít například při sportovních aktivitách. Samsung Gear Fit 2 disponuje také technologií IP68, což nám říká, že náramku nevadí nejen prach, ale také voda. Samsung při představení uvedl, že je možné s náramkem plavat až do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

Displej

Gear Fit 2 disponuje zakřiveným Super AMOLED displejem, který má nejen excelentní podání barev, ale také dobrou čitelnost ve venkovním prostředí. Jas lze samozřejmě manuálně upravovat, a to v celkem 10 stupních – respektive 11, ale právě poslední stupeň jasu lze nastavit jen na 5 minut na přímém slunci.

Rozlišení displeje činí 216 x 432 pixelů, což je na úhlopříčku 1,5″ naprosto dostačující. V praxi oceníte především funkci, kdy se po 15 vteřinách automaticky displej vypne (interval lze samozřejmě manuálně změnit). Displej pak můžete opět aktivovat stisknutím tlačítka na pravé straně či natočením náramku směrem k očím. Citlivost je v porovnání například s Apple Watch, které také touto funkcí disponují, opravdu skvělá.

Systém

Pro celkové ovládání náramku, kromě displeje, můžete používat také postranní dvě tlačítka. Horní slouží jako klávesa Zpět, spodní pak vyvolá nabídku s aplikacemi. Operační systém Tizen je velmi přehledný a opravdu se v něm jednoduše zorientujete. Základem je samozřejmě domovská obrazovka. Tu si lze libovolně přizpůsobit obrazu svému, a to především díky ciferníkům. Nastavit si mimo jiné můžete také obsah, který na obrazovce uvidíte.

Gear Fit 2

Notifikace

Gear Fit 2 umí samozřejmě také zobrazovat notifikace z telefonu. Jakmile vám na telefon dorazí nějaké upozornění, náramek vás okamžitě upozorní pomocí vibrací a malou tečkou v levém horním rohu. Do takzvaného seznamu všech notifikací se dostanete velmi rychle – tahem prstu z hlavní obrazovky.

Bohužel ale musíte počítat jen se základními notifikacemi. Zprávy a e-maily můžete označit jako přečtené nebo je smazat, na SMS zprávy lze odpovídat jen krátkými, předdefinovanými texty. Tyto texty si ale můžete v Android aplikaci měnit podle svých potřeb. Fit 2 navíc umí upozornit na příchozí hovory, přičemž je přes náramek můžete i přijmout. Zbytek však musíte vyřídit telefonem, neboť náramek nedisponuje mikrofonem ani reproduktorem.

Fitness a další

Měření tepu, kroků a dalších aktivit funguje v podstatě na jedničku. Setkal jsem se však s jedním problémem, kdy mi najednou náramek oznámil, že jsem právě vylezl 10 schodů, přitom jsem jel asi pět minut metrem. Druhý den na procházce mi zařízení opět oznámilo, že jsem svůj předchozí rekord (10 schodů) nyní překonal neuvěřitelným 170-stupňovým schodištěm. To je samozřejmě poněkud problematické. Na internetu jsem však objevil články, že se jedná pouze o problém některých modelů. Nemělo by se tedy jednat o globální problém.

Jak už jsem zmiňoval v úvodu, Gear Fit 2 se nově chlubí integrovanou GPS. Pokud jste aktivní běžec, budete ji milovat. Neustále můžete mapovat své cesty, ušlé kroky a další aktivity, aniž byste u sebe museli mít telefon. GPS funguje skutečně skvěle a za celou dobu testování jsem s ní neměl jediný problém.

Gear Fit první generace byl kompatibilní pouze s telefony Samsung. Ovšem Gear Fit 2 podporuje téměř všechny moderní chytré telefony. Vůbec poprvé byly náramky kompatibilní pouze s operačním systémem Android, nyní je ale můžete používat i se svým iPhonem.

Veškeré vaše denní aktivity jsou propojeny s aplikací S Health, kterou musíte do svého zařízení nainstalovat. Gear App slouží nejen k synchronizaci, ale také k upravení nastavení a aktualizaci samotného firmwaru náramku. Fit 2 také nabízí nativní integraci Spotify. Ve srovnání se základním hudebním přehrávačem, který je zcela provozuschopný, je Spotify aplikace velmi omezená.

Baterie

Pro zájemce o Gear Fit 2 je výdrž baterie bezpochyby jedním z největších lákadel. Pokud budete mít štěstí, můžete hodinky využívat klidně 3 až 4 dny. Jen pro zajímavost, Fit 2 disponuje kapacitou baterie 200 mAh. Já jsem hodinky měl spárované s Galaxy S7 a měl jsem většinou dosáhnout třídenního provozu. Náramek jsem totiž neustále testoval, hrál si s ním a zkoumal jsem, co všechno vlastní umí, což se výrazně podepsalo na výdrži. Pokud ale nejste nadšení sportovci a nebudete běhat každý den a používat tak GPS, jistě se na čtyřdenní provoz dostanete bez problémů.

Finální verdikt

Veškeré problémy, se kterými jsem se v průběhu testování setkal, mohou být vyřešeny prostřednictvím aktualizace systému. Záleží pouze na Samsungu, zda své náramky bude chtít lépe připravit na boj s ostatními konkurenčními výrobci. Nicméně, vše ostatní fungovalo naprosto skvěle. Pokud přemýšlíte o nějakém fitness trackeru, Gear Fit 2 rozhodně doporučuji. Zklamáni nebudete. Na internetu lze Samsung Gear Git 2 sehnat již od 4 500 Kč, což za kvalitní fitness náramek se slušnou odolností a GPS není zase tak úplně hodně.

Gear Fit 2

Dnes nejčtenější

.