Zavřít reklamu

V každém srovnání mezi mobilními funkcemi záleží samozřejmě především na tom, co potřebuje uživatel. Některé funkce a vlastnosti chytrých telefonů jsou však v současné době tak rozšířeny, že by bylo těžké představit si mobilní telefony bez nich. Jednou z takových vlastností je dotykový displej. Ačkoliv byla ve své době mnohem méně známá, první dotyková obrazovka se objevila již roku 1965 a v roce 1969 byla tato obrazovka poprvé použita na tabletech, které se až do roku 1995 používaly na řízení letecké dopravy.

Dotyková obrazovka, jak ji známe dnes – tedy průhledná a s širokým rozsahem nastavení a barev — byla vyvinuta Bentem Stumpem a Frenkem Beckem v CERNu a použita již v roce 1973. Dotykové obrazovky se ale staly známými až na začátku dvacátého prvního století s příchodem společnosti Apple. Od té doby se dotykové obrazovky rozšířily do všech mobilních značek včetně Samsungu.

Samsung je známý pro svoji celkovou kvalitu i kvalitu dotykových displejů. Nejnovějším a nejzajímavějším příkladem je Samsung Galaxy 8 a Samsung Galaxy 8+. Oba dva tyto modely ze stejné řady jsou díky svým displejům velmi populární. V těchto případech dotykový displej přesahuje okraje mobilu a stáčí se po stranách. Tato charakteristika změní zážitek uživatele: displej má více místa, dá se ovládat s větší přesností, a také vypadá velmi stylově. Samsung má také množství klasických dotykových displejů, jako například u modelu Samsung Galaxy C5 Pro nebo Samsung Galaxy J1 mini.

Samsung_Galaxy_S7_Apps_Edge

Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv Samsung, je potřeba ujistit, že displej má všechny vlastnosti které jsou potřeba a že víte, jak ji používat. Podívali jsme se pro vás na dvě velmi důležité vlastnosti: ovládání obrazovek a jejich jas.

Dotykové obrazovky Samsung mají více než jednu funkci. Protože zde nemůžeme popsat všechny tyto funkce, zaměříme se na ty nejdůležitější. Pokud máte problémy se čtením malých písmenek, potom máte možnost změnit velikost písma. Samsung Galaxy Note 3 například podporuje šest velikostí písma a Samsung Galaxy S4 jich podporuje pět. Snad nejobsáhlejší ovládací aplikací v telefonech Samsung je funkce TalkBack, která čte text zobrazený na obrazovce a aktivuje použití gest. Díky funkci TalkBack můžete přiblížit a oddálit obrazovku, posunut aplikace na obrazovce a změnit barevné rozložení. Tyto funkce se vyplatí v mnoha případech. Například chcete-li číst elektronickou knihu na vašem mobilu, potom je mnohem jednodušší posunovat se ze stránky na stránku a přiblížit nebo oddálit obrazovku podle toho, jak daleko jste od displeje vašeho mobilu.

IFA_2010_Internationale_Funkausstellung_Berlin_18

Další důležitou funkcí monitoru je jeho jas. Ačkoliv se všeobecně věří, že dívání se do jakéhokoliv monitoru, třeba i do dotykového displeje zařízení Samsung, škodí očím, tato informace není úplně přesná. Podle primářky oční kliniky Lexum v Brně, MUDr. Věry Kalandrové, sledování monitoru oči nepoškodí, ale může je značně unavit. Tuto únavu lze celkem snadno eliminovat. Pokud se chcete vyhnout únavě očí, pak je dobré dát si alespoň 5minutovou přestávku každou hodinu, nebo 15minutovou přestávku každé dvě hodiny.

Také je potřeba ujistit se, že materiál vaší obrazovky je dostatečně šetrný k vašim očím. V neposlední řadě je potřeba se ujistit, že jas obrazovky je sladěný s okolním světlem. Většina přístrojů Samsung nabízí možnost automatického nastavení jasu, které může být nejen zdravé pro vaše oči, ale i užitečné v každodenním životě. Jas obrazovky je důležitý, například pokud s telefonem cestujete a je potřeba vidět každý detail. Známá mobilní aplikace PokerStars Casino umožní hráčům hrát kdekoliv. Pokud se hráč tedy pohybuje z osvětleného do temnějšího prostředí, nebo naopak, je pak potřeba jas obrazovky změnit automaticky, aby se hra nemusela přerušit.

Samsung nabízí velké množství typů mobilních telefonů a s ním i mnoho dotykových obrazovek. Vzhledem k tomu že každý potřebuje něco jiného, neexistuje jedna nejlepší obrazovka. Je proto potřeba se ujistit se, že se vám displej dobře ovládá a že má rozsah jasu, který vám vyhovuje.

Dnes nejčtenější

.