Zavřít reklamu

Konec roamingových služeb v Evropské unii si Češi užívají plnými doušky. Volají, zasílají SMS i surfují po internetu v zahraničí ostošest. Přesto se mobilní služby v České republice stále řadí mezi nejdražší v členských zemích. Jak nás zrušení roamingu ovlivnilo a kde nejvíce mobilních služeb využíváme? Zrušení roamingu nemohlo přijít v lepší dobu než před letními měsíci. Prázdniny jsou vždy obdobím, kdy lidé vyráží na zahraniční dovolené. Nově už se nemusí bát, že za jednu zaslanou SMS zaplatí 10 Kč nebo že jedno zavolání do Čech je bude stát několik desítek korun. Nyní se totiž ceny v členských zemích rovnají těm tuzemským.

Více dat spotřebují Češi na pláži než na horách
Čísla mobilních operátorů mluví jasně, po zrušení roamingových poplatků Češi ze zahraničí volají i datují třikrát více. Za tuzemské ceny nejčastěji lidé využívají mobilních služeb v Rakouskou, v Německu a na Slovensku. Co se největšího objemu dat týká, pak jasně vede Chorvatsko, kde spotřeba dat stoupla až padesátinásobně. Obdobě ve velkém surfují i Češi v Itálii. „Čeští turisté mnohem více na plážích datují. Zejména sdílejí fotografie na sociálních sítích. Rekordní byl letošní 7. červenec, kdy zákazníci O2 přenesli zatím největší objem dat v rámci jednoho dne. Vešly by se do nich desítky miliónů fotografií pořízených chytrými telefony,“ říká ředitelka mobilního segmentu v O2 Silvia Cieslarová. Na tom, že lidé nejčastěji datují v jižních státech Evropy, není nic divného. Relax na pláži jim dává více prostoru ke sdílení fotografií a k surfování na internetu oproti aktivní dovolené v horách.

Za tuzemské ceny voláte nejen ze zemí EU
Směrnice Evropské unie, která ruší roamingové poplatky, platí od 15. června 2017. Vodafone a také T-Mobile ale umožnili svým klientům volat, psát i datovat bez příplatků už dříve. Operátor O2 vyčkal až na den účinnosti směrnice. Roaming ale rozhodně nekončí úplně. Mimo Evropskou unii jsou mobilní služby stále drahé. Kromě 28 členských zemí se regulace týká i Norska, Lichtenštejnska a Islandu. Naopak pozor by si lidé měli dát v Monaku, v San Marinu, ve Vatikánu a na Madeiře, kde se názory operátorů liší, a tak u některých poskytovatelů si z těchto států nezavoláte za tuzemské ceny.

Češi volají a surfují oproti cizincům za draho i doma
I přes zrušení roamingových poplatků v EU jsou mobilní služby užívané v zahraničí stále drahé. Důvodem jsou vysocké ceny tarifů tuzemských operátorů. Češi tak oproti jiným národnostem surfují po internetu a volají z ciziny za vysoké ceny. Řešením by mohla být koupě SIM karty v zahraničí. Pokud byste ji ale delší dobu využívali v tuzemsku, pak by vás mohl operátor obvinit za zneužívání služeb. Podle směrnice EU by nebránilo nic tomu, aby vám naúčtoval roamingový poplatek.

Apple-news-fb

Dnes nejčtenější

.