Zavřít reklamu

Chytré telefony, které dnes běžně využíváme, zvládají věci, o kterých bychom si mohli nechat před pár lety jenom znát. Jejich tvůrci se však snaží posunout hranice ještě dál a vymýšlí stále nové a nové věci, kterými by svým zákazníkům usnadnili život. Jednou z takových věcí by mohl být i ekologický snímač, který by uživateli prozradil různé informace o prostředí, ve kterém se právě nachází.

Zlepšil by senzor zdraví uživatelů?

Jen si to představte – vystoupíte z vlaku v Ostravě, podíváte se na telefon a hned víte, že kvůli špatné smogové situaci se vám dnes nebude dýchat zrovna dobře, nebo jste v Číně a kvůli znečištěnému vzduchu si po upozornění rovnou nasadíte roušku. Přesně tak by mohla technologie, kterou si před nedávnem Samsung patentoval, vypadat. Podle popisu by měl senzor snímat a analyzovat atmosférické podmínky a vyhodnocovat z nich pro uživatele podstatné informace. Ty by pak sloužily pro jejich varování. Ti by se pak mohli snáze rozhodnout, zda se před špatným ovzduším nějakým způsobem ochrání či nikoliv.

Pokud jste však o podobné technologii ve svém telefonu snili, nechte si ještě na chvíli zajít chuť. Je totiž dost možné, že by se ze začátku objevila jen v určitých zemích, které se právě se špatnou kvalitou ovzduší potýkají nejvíce. Navíc se zatím jedná o pouhý patent, takže není nikde psáno, že se této technologie vůbec dočkáme. Jelikož je však tento problém poměrně aktuální a o podobné technologii se mluví už nějaký ten pátek, dá se její příchod očekávat. Nechme se však překvapit, kdy to bude a zda bude jejím průkopníkem právě Samsung.

Air quality smartphone sensor

Zdroj: sammobile

Dnes nejčtenější

.