Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že výrobní cena různých produktů bývá na míle vzdálená té, za kterou ji nakonec výrobce svým zákazníkům prodává. Jinak tomu samozřejmě není ani u Samsungu. Ačkoliv letos většinu světa cenami svých nových vlajkových lodí potěšil, protože je zachoval na stejné úrovni a “pluskové” modely dokonce o pár set korun zlevnil, marže na telefonech je pořád obrovská. Na výrobní cenu nového Galaxy S9+ se proto zaměřila společnost TechInsights.

Podle průzkumu společnosti TechInsights letos zaplatil Samsung za výrobu Galaxy S9+ zhruba 379 dolarů, což je o 10 dolarů více než zaplatí za výrobu Galaxy Note8 a dokonce o 36 dolarů více než kolik platil vloni za Galaxy S8+. Na konkurenční Apple iPhone X však ztrácí více než 10 dolarů. Výroba jablečného telefonu totiž Apple vyšla na 389,50 dolarů. Na druhou stranu však Apple ušetřil na zbylých modelech, jelikož jeho iPhone 8 Plus vyráběl za 324,50 dolarů.

costing

A za co že zaplatil Samsung nejvíce? Poměrně draho ho vyšel například čipset Exynos 9810, za který zaplatil asi 68 dolarů. Levný však nebyl ani AMOLED displej, který vyšel na 72,50 dolarů či fotoaparát za 48 dolarů. Jen pro představu, mezi výše zmíněnými modely zaplatil Samsung za fotoaparát modelu Galaxy S9+ suverénně nejvíce.

Ačkoliv je výrobní cena 379 dolarů v porovnání s prodejní cenou začínající na 839,99 dolarech poměrně zajímavý nepoměr, je třeba si při tomto srovnání uvědomit několik věcí. Výrobní cena totiž nezahrnuje další výdaje jako například výzkum, vývoj, PR činnost a samotnou distribuci mezi zákazníky. Ve výsledku je tak čistý zisk z jednoho prodaného telefonu mnohem nižší.

Samsung Galaxy S9 Plus camera FB

Dnes nejčtenější

.