Zavřít reklamu

Žijeme ve “smart” světě, kdy jsme schopni takřka jakoukoliv věc zařídit pouhými několika doteky prstů na displeji či jen naším hlasem, kterým lze například rozsvítit či spustit oblíbenou hudbu. Věděli jste ale, že tyto chytré vymoženosti začínají pomalu pronikat i do zvířecí říše? Některé společnosti totiž začínají vymýšlet chytré vychytávky, které by lidem soužití se zvířaty opět o něco více usnadnily.

V průběhu letošního roku se na trh dostane produkt s názvem eShepard, který poskytne farmářům možnost vytvořit “neviditelné” ploty. Celý systém bude fungovat na principu inteligentního obojku pro zvířata, který zvíře upozorní drobným elektrickým impulzem, že se má vrátit zpět ke zbytku stáda v případě, že se od něj vzdálí a vydá se mimo jemu vyhrazenou pastvinu. Pokud si však myslíte, že je tato novinka světovým unikátem, který jen tak někdo nepřekoná, jste na omylu. Samsung si totiž patentoval podobnou zajímavost, kterou by chtěl cílit převážně na psy.

Podle patentu Samsungu by rádi Jihokorejci v budoucnu uvedli něco na způsob chytrého obojku, díky kterému budou moci majitelé svého psa “ovládat”. Na jejich smartphonu by totiž mělo jít nastavit například to, v jaké vzdálenosti od nich bude moci pes pobíhat a jakmile danou zónu zvíře opustí, opět bude určitým způsobem (zřejmě opět drobným elektrickým výbojem) upozorněno, aby se ke svému pánovi navrátilo. S trochou nadsázky se tak dá říci, že Samsung pracuje na jakémsi virtuálním vodítku.

patent voditko 2

Tento nápad zní téměř neuvěřitelně. Tak či tak bychom si však měli uvědomit, že se jedná o pouhý patent, kterých si technologické společnosti registrují každý rok opravdová kvanta. Je tedy možné, že tato novinka nakonec světlo světa vůbec nespatří. Pokud by se k jejímu vytvoření Samsung přeci jen odhodlal, je velmi těžké říci, zda bude mít úspěch. Podobná věc je totiž opravdu velmi diskutabilní a mezi majiteli psů si rozhodně najde jak spousty příznivců, tak odpůrců. 

patent voditko

Zdroj: patentlyapple

Dnes nejčtenější

.