Zavřít reklamu

Samsung se v loňském roce stal největším výrobcem polovodičových součástí na světě. Ovšem pozici si hodlá nadále upevňovat, a tak chce vlastní procesory Exynos dodávat externím zákazníkům. Jihokorejský gigant v polovodičovém segmentu zabojoval a z prvního místa v žebříčku největších výrobců polovodičových součástí sesadil společnost Intel, která si prvenství držela dlouhých 24 let.

Samsung těží z trhu s chytrými telefony, jenž neustále roste, což se o trhu s počítači, z něhož tečou peníze Intelu, říci nedá.

Jihokorejská společnost prozradila, že momentálně projednává s několika výrobci smartphonů, mezi nimiž je i čínská značka ZTE, že by jim dodávala své mobilní čipy Exynos. Samsung v současné době dodává čipy jednomu externímu zákazníkovi, kterým je čínská firma Meizu.

Inyup Kang, hlava Samsung System LSI, prozradil agentuře Reuters, že jeho společnost momentálně diskutuje o dodávce čipů Exynos s mnoha výrobci smartphonů. Očekává se navíc, že v první polovině příštího roku Samsung prozradí, jaké další společnosti bude mobilní čipy dodávat. Samsung se tímto krokem stane přímou konkurencí Qualcommu.

Čínský kolos ZTE, který ve svých telefonech používá čipy od amerického Qualcommu, dostal od Ministerstva obchodu USA zákaz odebírat komponenty od amerických firem, a to po dobu sedmi let. Znamená to tedy, že pokud nebude zákaz zrušen, ZTE nebude moci používat čipy od Qualcommu u svých telefonů po dobu sedmi let.

Čínská společnost ZTE nedodržela dohodu, kterou uzavřela s vládou USA. V loňském roce u soudu přiznala, že porušila americké sankce a nakupovala americké součástky, dávala jej do svých zařízení a nelegálně je zasílala do Íránu. Technologický gigant ZTE momentálně musí diverzifikovat dodavatelský řetězec. Kang říká, že Samsung bude usilovat o to, aby firma ZTE odebírala čipy Exynos od něj.  

exynos 9610 fb

Dnes nejčtenější

.