Zavřít reklamu

V dnešní době chce člověk i na chatě v přírodě zůstat v kontaktu se světem, což v praxi znamená, že potřebuje kvalitní internetové připojení za dostupnou cenu. Vzhledem k provizorním podmínkám a absenci pevné linky se jako vhodné řešení nabízí mobilní internet. Víte, jak si ho pořídit? 

Stolní počítač nepotřebujete

Z koukání na internet někde uprostřed samoty nemusíte mít obavy. Surfovat pohodlně z houpacího křesla není díky chytrým mobilům, tabletům a lehoučkým notebookům žádný problém. Stolní počítač můžete bez obav nechat doma. S kvalitním smartphonem zvládnete v pohodě většinu operací. Pro ještě větší uživatelský komfort neváhejte zaostřit na tablet. Otázku, přes jaké zařízení se do online světa podíváte, tím pádem máte vyřešenou. Zbývá už jen rozlousknout, kde se na chatě vezme internet a jaké budou jeho parametry.

Mobilní internet je na vzestupu

Pokud nemáte chatu v bezprostřední blízkosti nějaké obydlené oblasti, s největší pravděpodobností musíte zapomenout na pevný internet a lokální WiFi poskytovatele. Trefou do černého pro vás bude mobilní internet, a to nejlépe vysokorychlostní 4G LTE. Mapy pokrytí jednotlivých operátorů prozrazují, že na tom v České republice nejsme se čtvrtou generací mobilního internetu vůbec špatně. Teoretická rychlost je až 300 Mb/s, což zcela bohatě stačí nejen na e-mailovou komunikaci a sociální sítě, ale také na sledování HD videa, svižné stahování a hraní online her. Komplikací zůstává hledání vhodného tarifu, který by dokázal vedle sympatické ceny nabídnout také štědrý datový objem.

Datový limit jako priorita

Atraktivita nabídek internetu na chatu se nepřekvapivě odvíjí od toho, jaké jsou vaše nároky a kolik jste ochotni do připojení investovat. Nechcete se omezovat a je pro vás důležité hlavně to, aby internet spolehlivě fungoval? Potom vybírejte datovou SIM s důrazem na sílu signálu, technologii poskytovatele a výši datového limitu. Na internet se pochopitelně dostanete i s pomalejším připojením na 3G síti, ale na rychlé stahování v takových případech určitě zapomeňte. Datové tarify nabízí zpravidla objemy dat od 1,5 GB do 10 GB měsíčně. Nově se na trhu objevují také větší objemy.

Vyčerpání datového limitu není důvod k vázání oprátky

Ani po vyčerpání celého datového limitu nemusí dojít k tomu, abyste byli zcela a definitivně odříznuti od internetového připojení. U celé řady datových tarifů zaznamenáte pouze zpomalení rychlosti přenosu dat. Takto znevýhodněné připojení lze dál používat až do nového zúčtovacího období. Případně je samozřejmě možné obrátit se na svého poskytovatele a za příplatek požádat o navýšení objemu dat. Nabízené datové balíčky jsou cenově odstupňovány právě podle toho, kolik dat potřebujete.

Vložte SIM kartu a jede se i bez kabelu

S mobilním internetem je technické řešení velmi jednoduché. Internet máte možnost z mobilu sdílet na další zařízení. V nastavení z přístroje uděláte WiFi hotspot. Alternativním řešením je LTE modem. Do něj pouze strčíte datovou SIM a zapojíte ho do zásuvky. Během chvilky si tak vyrobíte bezdrátovou síť. Jak vidíte, na chatě se zvládnete připojit i bez kabelu. Stačí vám k tomu pouze SIM karta a vhodný tarif.

Dnes nejčtenější

.