Zavřít reklamu

Bezdrátových reproduktorů je na trhu celá řada a vybrat mezi nimi ten nejvhodnější může být mnohdy oříšek. Nové a nové modely navíc stále přibývají a už tak košatou nabídku zamotávají ještě více. Tento svěží vítr však rozhodně není vždy na škodu, což ostatně potvrzuje i novinka z dílny Alzy s názvem AlzaPower AURA A2. Ten nám před pár týdny dorazil do redakce na otestování a jelikož jsem se mu svědomitě až do minulého týdne věnoval, je na čase vás s ním v pár řádcích seznámit a zároveň jej zhodnotit. Pohodlně se tedy usaďte, právě začínáme. 

Balení

Jak je u AlzaPower produktů zvykem, Aura A2 dorazila v recyklovatelném frustration-free balení, které je šetrné k životnímu prostředí. I kvůli tomu tak v balení nenaleznete žádné zbytečné igelity či plasty, nýbrž především různé menší papírové boxíky ukrývající příslušenství či manuály. Co se týče příslušenství k reproduktoru, to skýtá nabíjecí kabel, AUX kabel, návod k obsluze, který rozhodně stojí vzhledem k mnoha fajn funkcím reproduktoru k přečtení, a dokonce i pěkný váček. Ten využijete například při transportu reproduktoru, kterého se asi díky jeho poměrně kompaktním rozměrům bát nemusíte. 

Technické specifikace

Za své technické specifikace se nemusí Aura A2 rozhodně stydět. Alza si s ní totiž stejně jako v případě ostatních produktů z řady AlzaPower skutečně vyhrála a vnukla jí to nejlepší, co s ohledem na cenovou kategorii reproduktoru mohla. Těšit se můžete například na výstupní výkon 30 W či samostatný basový radiátor, což jsou samy o sobě parametry, které s trochou nadsázky již nějakou tu kvalitu zajišťují. Reproduktor je osazen čipsetem Action s podporou Bluetooth 4.2 s podporou profilů HFP v1.7, AVRCP v1.6, A2DP v1.3, který vám zajistí stabilní připojení s telefonem například ve středně velkém bytě, domě či na zahrádce. Jeho stabilní dosah je totiž zhruba 10 až 11 metrů. Velikost měniče reproduktoru je dvakrát 63,5 mm, frekvenční rozsah pak 90 Hz až 20 kHz, impedance 4 ohmy a citlivost +- 80 dB. 

Reproduktor je samozřejmě opatřen akumulátorem s kapacitou 4400 mAh, který vám vydrží hudbu přehrávat na střední hlasitost kolem 10 hodin, avšak pokud jste zvyklí na hlasitost vyšší, budete se muset smířit i s kratší výdrží. Z vlastní zkušenosti však mohu říci, že s vyšší hlasitostí výdrž reproduktor nijak rapidně neklesá, což je jen a jen dobře. Nabíjení pak zajistíte microUSB kabelem zapojitelným zezadu do reproduktoru. Díky funkci Energy Saving ale při běžném používání příliš často nabíjet nebudete, jelikož se reproduktor vždy po chvíli nečinnosti vypne a ve chvíli, kdy je zapnutý ale nevyužívaný zase spotřebovává minimum energie. 

alzapower alza a2 13

Zmínit se musím i o 3,5mm jack portu, díky kterému můžete udělat z bezdrátového krasavce drátovou klasiku, což se čas od času hodit určitě může. Propojovací kabel je navíc, jak už jsem se zmínil v odstavci výše, součástí balení. Pokud tedy váš iPhone stále disponuje jackem a bezdrátu moc neholdujete, bez obav. Auru A2 totiž využijete i tak. Vyzdvihnout se dále sluší i zabudovaný mikrofon pro vyřízení hovorů, o kterém bude řeč ještě později, či poměrně kompaktní rozměry 210 mm x 88 mm x 107 mm s tím, že váha reproduktoru je 1,5 kg. Na jinak skvěle technicky vybaveném reproduktoru však může zamrzet jakákoliv odolnost proti vodě, která by se třeba při použití venku hodila. Na druhou stranu, reproduktor je designovaný spíše do domácnosti a tak se dá tato věc pochopit. 

Zpracování a design

Jak už jsem zmínil výše, reproduktor se daleko víc než na ven hodí do útulné domácnosti. Po designové stránce totiž působí spíše usedlým, možná až trochu retro dojmem, což však rozhodně není na škodu. Osobně se mi tento styl skutečně velmi líbí a je fajn, že se jej nejen Alza, ale i ostatní výrobci nebojí používat.

Horní stranu reproduktoru tvoří bambusová “destička”, která dodává celku punc luxusu. Tělo je pak opleteno na dotyk velmi příjemnou tkaninou, která může z dálky působit na pohled spíše jako hliník – tedy minimálně u mnou testované šedé verze. Tělo a ovládací tlačítka jsou pak tvořeny odolným plastem, který však máte možnost vidět de facto jen lehce ze shora, zezadu a zespodu, na kterém naleznete i protiskluzové plošky. Rozhodně se tedy nemusíte bát, že by dojem z reproduktoru jakkoliv pokazil.

Zpracování reproduktoru je přesně takové, na jaké jsme u produktů AlzaPower zvyklí. Když jsem repráček rozbalil poprvé, prohlížel jsem si jej skutečně dlouho, zda na něm nenajdu nějakou vadu na kráse. Po pár minutách jsem však tuto detektivní práci vzdal, jelikož jsem na žádný sebemenší detail, který by duši puntičkáře rozpoltil, nenarazil. Vše zkrátka doléhá, sedí, drží a funguje přesně tak, jak má a tak je to správně. Je vidět, že kvalita je pro Alzu u jejích produktů na prvním místě. 

Zvukový projev 

Přiznám se, že jsem před prvním spuštěním reproduktoru příliš nevěděl, co od něj vlastně očekávat. Za tu dobu, co se technologiím věnuji, jsem se totiž naučil, že parametry jsou jedna věc a realita věc druhá a mnohdy diametrálně odlišná od toho, co byste podle parametrů očekávali. Svět reproduktorů je navíc svým způsobem nehostinný, jelikož je v něm obrovské množství kvalitních konkurentů s mnohaletou tradicí a velkou fanouškovskou základnou. “Alza je fakt odvážná,” pomyslel jsem si při zapnutí reproduktoru a prvním spárování s telefonem a posléze Macem. Záhy jsem však zjistil, že odvaha je zde naprosto oprávněná.

Zvuk z reproduktoru je pro mě osobně velmi příjemný a neshledávám v něm nic, co by mi vadilo. Otestoval jsem jak naprosté světové klasiky typu Bon Jovi či Rolling Stones, tak i vážnou hudbu s důrazem na každý tón, ale i můj oblíbený rap spolu s pár techno divočinami. Výsledek? Jedním slovem paráda. Hloubky a ani výšky nejsou v 99,9 % případů vůbec zkreslené a i středy jsou velmi příjemné. Basová složka by sice mohla být možná na můj vkus trochu silnější, avšak rozhodně se nejedná o něco, co by mě vyloženě zklamalo. 

alzapower alza a2 12

Reproduktor jsem zkoušel samozřejmě v mnoha nastaveních hlasitosti a na žádné testované úrovni jsem neshledal sebemenší problém. Hudba se z něj zkrátka line bez jakéhokoliv nepříjemného šumění či zkreslení, které je pro mnoho reproduktorů velkým strašákem. Mimochodem, na to, jak je reproduktor malý dokáže udělat naprosto neuvěřitelný randál. To mohou potvrdit i naši sousedé, kteří si spolu se mnou vyslechli pár skladeb “na plné pecky”. Nikdo z nich si ale nestěžoval, což lze s trochou nadsázky též považovat za úspěch a to jak reproduktoru, tak i můj. 

Naprostá pecka je dle mého názoru i podpora funkce StereoLink, díky které si můžete sestavit ze dvou Aur A2 parádní stereo. Reproduktory se spolu propojí samozřejmě bezdrátově a to velmi jednoduchou kombinací stisků tlačítek. Kromě možnosti nastavit si levý a pravý kanál potěší i ovládání přehrávané hudby z obou reproduktorů. Pokud tedy nemáte po ruce telefon, stačí zkrátka přijít k reproduktoru, který je zrovna blíže a na něm hlasitost či skladby zkorigovat. Co se pak týče zvukového projevu, asi je zbytečné po předchozích řádcích zdůrazňovat, jak moc brutální kombinace dvou 30W reproduktorů je. Ve zkratce se dá říci, že pokud vás jedna Aura A2 pohltila, kombinace dvou vás doslova okamžitě vcucne a už nepustí. Hudba je totiž najednou všude kolem vás a vy jste její nedílnou složkou, které v ní sice není slyšet, ale přesto je pro její existenci nesmírně důležitá. Přesně kvůli ní totiž existuje. 

Auru A2 však nemusíte samozřejmě využívat “jen” k poslechu hudby, ale třeba i jako ozvučení k televizi či herní konzoli. Třeba takový Battlefield 5, Call of Duty WW2, Red Dead Redemption 2 či FIFA 19 jsou skrze něj také velké chuťovky. Bitevní vřava, dusot kopyt či křepčící fanoušci jsou totiž najednou všude kolem vás a prožitek z hraní je tak o poznání větší.

alzapower alza a2 8

Další vychytávky 

Přestože bych nejradši využíval reproduktor z dílny Alzy celé dny na poslech mé oblíbené hudby, tento luxus si bohužel (zatím) dovolit nemůžu. Naštěstí jej však lze využít i jako hands-free pro volání a to právě díky zabudovanému mikrofonu. Ten je možná až nečekaně kvalitní a protistrana díky němu uslyší velmi dobře – tedy samozřejmě v případě, že u něj stojíte v nějaké rozumné vzdálenosti či hovoříte dostatečně hlasitě. Při mé běžné hlasitosti hlasu mě protistrana slyšela bez problému zhruba do tří metrů od reproduktoru. Při zvýšení hlasu se pak samozřejmě dostanete na vzdálenosti daleko větší. Otázka ale je, zda je vyřizování hovoru zvýšeným hlasem či dokonce křikem komfortní. Pro mě určitě ne. A pozor, hovory můžete přijímat a pokládat i pomocí ovládacích tlačítek na reproduktorů, což je skutečně fajn. 

alzapower alza a2 11

Resumé 

Alze musím vyseknout za reproduktor AlzaPower AURA A2 hlubokou poklonu. Pustila se totiž do prostředí s tvrdou konkurencí bez větších zkušeností a i přesto zde dokáže bodovat ve velkém stylu. Tento model je totiž skutečně velmi povedený a věřím, že i díky své ceně najde v domácnosti mnoha milovníků hudby, nebo zkrátka jen dobrého herního či filmového zvuku uplatnění. Drobný škraloup sice tvoří méně výrazné basy než bych čekal, ten však maže celkový dojem ze zvuku v kombinaci s prvotřídním designem hladícím po duši nejednoho milovníka retra či minimalismu, jelikož do obou kategorií Aura A2 spadá. Pokud tedy hledáte skutečně kvalitní reproduktor za atraktivní cenu, právě jste jej našli. 

alzapower alza a2 9

Dnes nejčtenější

.