Zavřít reklamu

Tisková zpráva: TCL Electronics zveřejnila své finanční výsledky za kalendářní rok 2019. Společnost dosáhla rekordního obratu ve výší 46,99 miliardy HK$ (Hongkongský dolar, dle aktuálního kurzu 5,6 miliard EUR). Uvedený obrat představuje 3,1% nárůst oproti roku 2018. Zisk se zvýšil na 2,28 miliard HK$.

V roce 2019 rostly v meziročním srovnání celkového prodeje všech televizorů vyrobených touto společnosti o 11,9 % a dosáhly počtu 32 milionů kusů. Tyto výsledky zařadily společnost TCL podle prodaných kusů na druhé místo a zajistily tržní podíl ve výši 13 % (zdroj Sigmaintell). Objem prodaný kusů televizorů se značkou TCL vzrostl meziročně o 16,5 % na 20,64 milionů kusů, což značce TCL zajistilo na globálním trhu televizorů podle tržního podílu třetí místo (zdroj IHS).

Na trzích mimo Číny v meziročním srovnání rostly prodeje televizorů se značkou TCL o 26,1 % a dosáhly počtu 13,64 milionů kusů. Obrat dosáhl 21 miliard HK$ a v meziročním srovnání rostl o 14,1 %. Na trzích mimo Číny se ziskovost společnosti zlepšila v meziročním srovnání o 42,3 % a zisk dosáhl 0,88 miliardy HK$. Podle zprávy publikované společnostmi GfK a NPD tržní podíl televizorů se značkou TCL rostl v roce 2019 stabilně napříč mnoha zeměmi a ve více než patnácti zemích byla značka TCL mezi vedoucími na trhu. 

Prodeje televizorů se značkou TCL si v různých regionech světa udržely silný růst a zvětšily tržní podíl:

Evropa: TCL zaznamenala v roce 2019 v meziročním srovnání 35% růst prodejů. Ve čtvrtém čtvrtletí 2019 to bylo dokonce 54,5 %. Nejvyšší nárůsty byly v zemích, jako je Španělsko, Velká Británie, Itálie, Francie a Německo, kde růst dosahoval 264 %, 262 %, 203 %, 126 % respektive 82 %. Z pohledu tržního podílu na základě prodaných kusů v roce 2019 na tom byla TCL nejlépe ve Francii, kde obsadila třetí místo (zdroj: GfK).

Severní Amerika: TCL pokračoval v konsolidaci své vedoucí pozice a v počtu prodaných kusů meziročně rostla o 14,3 %. Podle NPD na základě objemu prodejů v roce 2019 byla TCL v USA na druhém místě. V červenci 2019 to bylo dokonce první místo. *

Rostoucí trhy: Na těchto trzích si TCL zachovává i v roce 2019 solidní tempo, kdy meziročně v objemu prodaných kusů dosahuje růstu 40,8 %. Na těchto trzích bylo dokonce dosaženo ve čtvrtém čtvrtletí 2019 růstu ve výši 56,6 %. Na rychle rostoucích trzích jako je Indie, Argentina, Austrálie nebo Rusko bylo dosaženo meziročních růstů 151 %, 121 %, 79 % respektive 46 %. Tržní podíl v zemích jako jsou Filipíny, Myanmar nebo Saudská Arábie vynesl TCL na druhé místo, na třetí pak v Austrálii nebo Pákistánu. Čtvrté místo z hlediska tržního podílu dosáhla TCL ve Vietnamu, Thajsku nebo Spojených Arabských Emirátech, páté pak v Indii (zdroj: GfK)

Čína: V Číně společnost TCL díky prémiové produktové strategii, kontinuální optimalizaci produktového mixu a prodejním kanálům udržela růst prodeje televizorů značky TCL navzdory záporným trendům v odvětví. Přestože data společnosti CMM ukazují v meziročním srovnání za rok 2019 celkový pokles trhu v prodejích televizorů o 2,6 %, vlastní prodeje televizorů se značkou TCL rostly meziročně o 2,1 %, což činilo 7,18 milionů kusů. Obrat v meziročním srovnání poklesl na 12,99 HK$ miliard, a to kvůli poklesu ceny zobrazovacích panelů a kurzovým rozdílům.

Rozvoj globálních výrobních kapacit a snižování možných rizik

V roce 2019 společnost TCL rozvíjela stávající výrobní kapacity a hledala další možnosti růstu a decentralizace výrobních kapacit zejména v zemích a regionech jako jsou Mexiko, Vietnam, Polsko, Indie a Jižní Amerika. Za zmínku stojí i nově budované výrobní kapacity v Indii, které budou po dokončení schopny vyrábět až 6 milionů televizorů ročně. Celkové výrobní kapacity společnosti TCL mimo Čínu přesahují 15 milionů kusů za rok, což je dostatečná kapacita pro požadavky trhu v Severní Americe. Tyto kapacity navíc zmírňují možná rizika vzniklá v zahraničním obchodě.  

Televize TCL
Zdroj: TLC

Dnes nejčtenější

.