Zavřít reklamu

Zakladatel společnosti Huawei Ren Zhengfei se tento týden zřekl svých povinností generálního ředitele společnosti a odstoupil také z představenstva firmy. Není to jediná personální změna, ke které v rámci společnosti Huawei došlo – na svou pozici předsedy a zákonného zástupce firmy rezignoval také Sun Yafang, a ze svých pozic odstoupili také předsedové Xu Zhijun, Chen Zhidong a Dong Qingyang. Pozici „Rotating and Acting Chairman“ bude až do 30. září zastávat Guo Ping, který bude rovněž předsedat správní radě firmy a výkonné komisi.

Změna pozic v takovémto měřítku není ve společnosti Huawei ničím neobvyklým – k personálním změnám došlo ve větší míře například v letech 2012 a 2018. Tehdy se Sabrina Meng Wanzhou, dcera Rena Zhengfeie, stala jednou ze čtyř místopředsedů. Na pozice rotujících místopředsedů nastoupili Eric Xu Zhijun, Guo Ping, a Ken Hu Houkun, kteří již v minulosti působili na pozicích rotujících CEO. Howard Liang Hua zůstává stálým předsedou.

Poslední roky byly pro Rena Zhenfeie se společnosti Huawei hodně složité. Jeho dcera Meneg Wanzhou byla v Kanadě zatčena z důvodu porušení obchodních sankcí, které Spojení státy zavedly proti Íránu. Firma musela kromě jiného také čelit obvinění ze zanedbávání softwarových i hardwarových zranitelností u svých zařízení, stejně jako obvinění ze špionáže, kterou měla provádět pro pekingskou vládu. Než Zhenfei založil společnost Huawei, pracoval v oblasti telekomunikací a sloužil také v čínské lidové osvobozenecké armádě.

Dnes nejčtenější

.