Zavřít reklamu

Není tomu tak dávno, co Xiami představilo světu svou vlajkovou loď v podobě Mi 10. Po jejím boku pak představilo unikátní rychlonabíječku využívající technologii GaN, která nabízí výkon neskutečných 65W. Díky němu je tak schopná telefon nabít velmi rychle, což je pro mnohé uživatele naprosto klíčové. Zdánlivě dokonalá nabíječka však začala nyní mizet z pultů obchodů. Důvod je přitom velmi zajímavý. 

O možných bezpečnostních rizicích spojených s firmwarovými nedodělky slýcháme dnes a denně především ve spojení se smartphony, počítači či tablety. Právě tento problém však musí řešit i Xiaomi u své nabíječky. Ta totiž podle bezpečnostních expertů využívala ke svému fungování firmware, který byl nešifrovaný a potenciální útočníci jej tak mohli upravit a tím pádem ohrozit zařízení uživatele nabíječky. 

Firmware v nabíječce zajišťoval primárně komunikaci nabíječky s nabíjeným produktem a nastavení správného režimu nabíjení. Jeho úprava by tedy mohla potenciálně znamenat, že by byla nabíječka schopná nestandardní funkčností poškodit nabíjený produkt či v krajním případě i zdraví uživatele. Toto riziko si však samozřejmě nemůže Xiaomi dovolit a proto se rozhodlo okamžitě konat a nabíječku z regálů stáhnout. Dá se nicméně očekávat, že jakmile problém odstraní, na pulty obchodů jí opět vrátí. Kdy tomu bude nicméně ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.