Zavřít reklamu

V minulosti se již několikrát stalo, že společnost Huawei vydávala fotografie ze zrcadlovek za záběry ze svých fotoaparátů. První takový případ se v médiích probíral v roce 2016, kdy firma propagovala svůj smartphone P9, k dalším dvěma případům došlo v letech 2018 a 2019. Vypadá to, že se z podobných skandálů pomalu stává každoroční tradice.

Snímky ze zrcadlovky, vydávané za fotografie ze smartphonu značky Huawei, objevil účastník soutěže iPhone Photography Awards 2018 Huapeng Zhao. Narazil na fotografie, které mu připadaly povědomé, a po chvilce pátrání se mu je skutečně povedlo opět najít na jednom z webů, sloužících ke sdílení fotografií. Autorem originálních snímků je Su Tie, který fotografie pořídil fotoaparátem Nikon D850 a nikoliv smartphonem.

Společnost Huawei mezitím zveřejnila novou verzi svého propagačního videa, za chybu se omluvila a uvedla, že původní záběry byly „nesprávně označené“ a chybu přisoudila „nedbalé práci editora“. Přislíbila zároveň, že v budoucnu se již nic takového nebude opakovat:„Budeme pečlivější a svědomitější, abychom předešli opakování takovéto situace,“ uvedla firma ve svém oficiálním prohlášení. Mezi médii, která přišla se zprávou o tomto způsobu chování, byl mimo jiné také server Abacus – tomu ale Huawei v té době sdělil, že všechny snímky byly staženy z její vlastní kolekce s názvem „Next-Image“, a že zmíněná soutěž umožňovala účastníkům použít jakékoliv vybavení včetně zrcadlovek a konkurenčních smartphonů.

Dnes společnost Huawei kontaktovala redakci serveru AndroidPolice s dalším oficiálním prohlášením. „V nedávno zveřejněném propagačním videu Huawei NEXT-IMAGE jsme předvedli 30 prací různých profesionálních fotografů, abychom uživatele povzbudili ke sdílení jejich vlastních děl na sociálních sítích. Jeden z obsažených kousků jsme mylně označili jako záběr ze smartphonu Huawei. Tento obrázek jsme mezitím z videa odstranili. Za tuto politováníhodnou chybu se omlouváme a náš proces editace vylepšíme tak, abychom předešli opakování podobného incidentu v budoucnu,“ uvádí firma.

Dnes nejčtenější

.