Zavřít reklamu

Koupě nové televize je bezesporu radostná událost. Ne každý si však takový luxus může dovolit. Co ale dělat v případě, pokud máte doma starší televizi a rádi byste využívali funkce moderních televizí a nových služeb? Efektivní a cenově hospodárné řešení představuje Android TV box. Pokud vám funkce vaší dosavadní TV již nestačí, ale obraz je stále solidní, TV boxem můžete koupi nové televize oddálit.

Co umí Android TV box

Nežli se pustíme do vysvětlení podstatných informací, která pro koupi TV boxu budete potřebovat, si nejprve musíme říct, co vlastně Android TV box je. Tohle zařízení si jednoduše představte jako malou chytrou krabičku připojenou k vaší televizi. Jak její název napovídá, operační systém zastává Android. Ten patří mezi nejrozšířenější systémy chytrých telefonů.

android tv box

Android TV boxy jsou schopny komunikovat prostřednictvím bezdrátové technologie Wi-Fi nebo Bluetooth. Lze je tedy ovládat klasickým ovladačem, mobilem nebo tabletem. Nejmodernější TV box umožňuje ovládání hlasem. Pro výběr filmu, skladby nebo obsahu proto nemusíte brát ovladač vůbec do ruky. Tato funkce je velmi praktická i pro aktuální počasí nebo dění ve světě.

Nejlepší Android TV boxy dokáží vaši „hloupou“ televizi proměnit v chytré zařízení, které vám bude dobře sloužit i další léta. TV box vám tedy ušetří peníze, protože nemusíte kupovat nový televizní přijímač. Android TV box vám kromě nabídky běžných programů umožní přehrávat filmy z vnitřního či externího disku nebo streamovat obsah online her. Není ani problém si prohlížet fotografie nebo surfovat po internetu hezky z pohodlí gauče. Chytré TV boxy podporují služby typu Netflix, HBO GO, iVysilani, YouTube a spoustu dalších. Svým využitím vás tedy nijak nelimitují. Každý si najde to své.

Jak vybrat Android TV box

Před koupí budoucího TV boxu se zaměřte na několik základních parametrů, které byste měli brát v potaz. Prvním z těch důležitých je procesor. Právě procesor výrazně ovlivňuje výkon a celkovou plynulost TV boxu. Pokud jste nároční na kvalitní obraz bez sekání, váš box musí mít kvalitní procesor.

android tv box

Na značku asi není třeba v tomto segmentu hledět, spíše své zraky upřete na frekvenci uváděnou v jednotce GHz. Čím vyšší tato hodnota bude, tím lépe. To stejné platí o operační paměti (RAM). Kvalitní Android TV boxy nabízí až 8 GB paměti, levnější modely však mohou mít kolem pouhého 1 GB.

Také kapacita uložiště by měla být co nejvyšší. Tedy za předpokladu, že si plánujete nahrávat oblíbené seriály a pořady na disk. Pokud daný TV box nevlastní interní uložiště, není vše úplně ztraceno. Naprostá většina totiž umožňuje připojení flash disku nebo externí disků. Díky chytrému boxu si není problém zahrát i hry přes Google Play, takže se více místa vždycky hodí.

Vstupy a výstupy

Výše jsme tak nějak nakousli, co všechno TV boxy dovedou. Během výběru zjistíte spoustu informací i při zevní prohlídce. Přítomné vstupy a výstupy totiž nastíní, co můžete od chytré krabičky očekávat. Základním portem je HDMI konektor, skrze něhož se do televize přenáší obraz a zvuk. Mezi další patří AV výstup pro připojení sluchátek, domácího kina nebo reproduktorů. Důležitý je také ethernetový port a USB, přes které připojíte externí uložiště. Některé TV boxy mívají ještě klasické starší vstupy pro anténu.

android tv box

Opomenout nesmíte ani verzi operačního systému Android. Na trhu se můžete setkat s TV boxy od verze 4.4. Většina z nich však aktuálně běží na Androidu 8 a 9. Čím vyšší verzi bude vaše chytrá krabička mít, tím více možností, aplikací a her budete moci využívat. S vyšší verzí systému se zároveň zvyšuje bezpečnost. Případné upozornění na aktualizaci OS tedy neodkládejte a TV box co nejdříve aktualizujte.

Kvalita obrazu

Kvalitní TV box dokáže přehrávat obraz až ve 4K rozlišení. Samozřejmě záleží na tom, zdali stejnou kvalitu nabízí i vybraná kinotéka nebo soubory na připojeném externím disku. Na špatnou kvalitu si tedy náročnější diváci stěžovat nemohou. Pokud budete chtít ušetřit a koupíte levné multimediální centrum, ve většině případů se setkáte s kvalitou Full HD. Ovšem ani ta není vůbec špatná a obraz je stále velmi hezký.

Dnes nejčtenější

.