Zavřít reklamu

Několik posledních telefonů značek Huawei a Honor nemá služby Google Play anebo obchod Google Play. Místo toho čínská společnost představuje vlastní řešení jako je Huawei Mobile Services Core anebo obchod s aplikacemi AppGallery. Důvodem je to, že 15. května 2019 podepsal americký prezident Donald Trump embargo na Huawei, které mimo jiné zakazuje jakékoliv obchodování s americkými společnostmi. A jelikož je Google americkou společností, tak Huawei telefonům nemůžou nabízet certifikaci, která je potřebná pro využívání služeb Google Play. A jak to nyní vypadá, Google služby v Huawei telefonech neuvidíme ještě nějakou dobu, protože USA embargo prodloužily o celý rok. V současné době vyprší 15. května 2021, nicméně i v budoucnu platí to, že se embargo může opět prodloužit.

Huawei i Honor jsou podle USA národní bezpečnostní hrozby a tohle prý stále přetrvává, tudíž kvůli tomu bylo embargo prodlouženo. Potvrzení embarga bylo potvrzeno i na stránkách Bílého domu. Naštěstí pro Huawei nikdy nedošlo k úplnému zákazu, protože USA udělily společnosti Huawei alespoň dočasnou obecnou licenci (TGL), která v omezené míře dovoluje spolupráci. Díky tomu může například Huawei i Honor nadále využívat služby Google Play na již vydaných telefonech. Agentura Reuters poukázala na to, že tato licence bude i tentokrát prodloužena.

Jak již bylo zmíněno dříve, Huawei kvůli zákazu vyvíjí vlastní konkurenci ke Google službám i vlastní obchod s aplikacemi. Na trhu už můžeme vidět celou řadu nových telefonů bez Google služeb. A to včetně vlajkových modelů jako je Huawei Mate 30, Huawei P40 anebo Honor 30. Společnost také pokračuje ve vývoji nových čipsetů na základě již dojednaných licenčních smluv s ARM. V neposlední řadě Huawei částečně embargo obchází vydáváním již certifikovaných telefonů, které ale značně upraví. Díky tomu existuje i několik novinek se službami Google Play. Nedávno jsme to mohli vidět třeba u Huawei P30 Pro New Edition.

Dnes nejčtenější

.