Zavřít reklamu

Společnost Sony tento týden představila první fotografický snímač, poháněný umělou inteligencí. Snímač nese název Intelligence Vision Sensor, a Sony ho vyrábí ve dvou verzích – IMX500 a IMX501. Každý z modulů nabízí rozlišení 12,3 MP, a oba disponují schopností analyzovat a zpracovat vše, co „vidí“ přímo na svém logickém obvodu namísto cloudových služeb.

Společnost Sony v této souvislosti uvádí, že nové snímače nabídnou díky umělé inteligenci řadu nových a užitečných funkcí, jako je třeba sledování objektů v reálném čase. Firma ve svém oficiálním prohlášení vysvětluje, že pokud je k natáčení videa využit běžný snímač, je zapotřebí odeslat data pro každý rámeček výstupu ke zpracování za pomocí umělé inteligence. To vede ke zvýšenému datovému přenosu, který značně ztěžuje možnost práce v reálném čase. V případě nových snímačů od společnosti Sony ale veškeré procesy probíhají přímo na jejich desce, díky čemuž je možné dokončit celý proces v jediném rámečku videa.

Nové snímače mají pochopitelně velký potenciál využití. Mohly by se kromě jiného objevit třeba v budoucích smartphonech, které již v minulosti využívaly snímače od společnosti Sony. Firma nicméně uvádí, že možnosti využití jejích nových senzorů jsou mnohem širší. Posloužit by mohly například ve skladech, kde by mohly detekovat případný nedostatek zásob. Po připevnění ke stropu nejrůznějších interiérů by mohly být využity k detekci míst, na kterých dochází k největší koncentraci lidí. Jisté je, že o nových snímačích ještě hodně uslyšíme – nechme se překvapit, kde nakonec naleznou své využití.

Dnes nejčtenější

.