Zavřít reklamu

Nové verze Androidu vždy přináší zajímavé funkce. Jednou za čas se však objeví i nějaká změna, která není mezi uživateli příliš oblíbená. V chystaném Androidu 11 byla jedna taková novinka již objevena. Změny se týkají instalací aplikací mimo obchod Google Play, což v současné době pocítí hlavně uživatelé Huawei a Honor telefonů.

Google upravil udělování práv k instalaci APK souborů. V Androidu 11 bude takové oprávnění vyžadovat i restart aplikace, přes kterou APK soubor instalujete. V Androidu 10 je přitom proces instalace značně jednoduší. Při první instalaci stačí souhlasit s přidáním oprávnění a APK soubor se začne ihned instalovat. Problém s restartem u Androidu 11 je v tom, že se můžou ztratit neuložená data a zároveň to zdržuje. Když první testeři zkoušeli Android 11, tak tento jev dokonce nahlašovali jako bug. Jenže se nejedná o chybu, ostatně se k tomu vyjádřil i přímo Google.

„Způsob, jakým v Androidu 11 fungují systémové soubory a úložiště, je kompletně odlišný od starších verzí Androidu. Dokud není aktivováno oprávnění pro instalaci APK souborů, tak systém Android 11 neumožňuje zápis do určitých adresářů (například Android/obb). Jakmile však uživatel udělí aplikaci oprávnění, tak se musí restartovat, aby mohla mít přístup do systémových složek. Kvůli přepracování systémových souborů v Androidu 11 už není možné, aby bylo oprávnění uděleno za běhu aplikace. Nemusí se jednat o finální řešení, celé fungování instalace APK souborů ještě probíráme interně v týmu,“ uvedl k problému zástupce společnosti Google.

Vzhledem k poslední větě existuje šance, že se fungování změní do finálního vydání Androidu 11. Prozatím jsou změny implementovány do vývojářské verze Androidu 11 a během následujících dní se dozvíme, jestli novinky zůstávají i v první oficiální betaverzi.

Dnes nejčtenější

.