Zavřít reklamu

Pandemie a její důsledky výrazně mění roky zavedený kalendář tržeb e-shopů. Dosud vždy platilo, že jim největší příjmy přináší Black Friday a podobné akce na konci roku, během nichž lidé kupují i dárky na Vánoce. Letos ale jinak tržbami relativně slabý duben, květen a červen byly tak silné, že překonaly i loňské rekordně nejsilnější měsíce listopad a prosinec. To se stalo poprvé v historii. Během těchto tří měsíců v meziročním srovnání zaznamenaly některé e-shody nárůsty i o 500 nebo dokonce 1000 procent. Korona krize také významně změnila platební chování zákazníků. Výrazně snížila podíl dobírky a lidé mnohem častěji platili za zboží ještě před jeho doručením. Vyplývá to z údajů o uskutečněných platbách v síti PayU, jednoho z největších hráčů v online platbách v České republice i globálně.

I jen samotný březen byl silnější než loňský listopad nebo prosinec, duben pak znamenal další zvýšení tržeb. V dubnu byl meziroční nárůst příjmů e-shopů v průměru o 100 % vyšší ve srovnání se stejným měsícem před rokem. Některé přitom dosahovaly nárůstů ještě násobně vyšších. Silnější než loňský listopad i prosinec byly i květen a červen, přestože byly ve srovnání s absolutně rekordním dubnem mírně slabší. 

payu

Zatím nejsilnější letošní týden byl povelikonoční od 13. do 19. dubna. Projevil se i tradiční vliv výplat, po nichž lidé utrácejí nejvíce. Aktuálně je znát vliv uvolňování a že se lidé pomalu přesouvají od online obchodů zpět ke kamenným prodejnám. I tak byly ale v květnu a červnu tržby internetových prodejen výrazně vyšší než ve stejném období loni. V květnu byly ve srovnání s letošním dubnem zhruba o 10 % nižší a v červnu pokračoval mírný pokles stejným tempem,“ říká Barbora Tyllová, country manažerka PayU pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. 

Dodává, že v průběhu korona krize se také výrazně snížil podíl dobírky. Ten je na českém trhu relativně vysoký, standardně tvoří více než polovinu, když do něj započítáme i placení na výdejních místech. Korona krize ho snížila zhruba na 15 až 20 % a lidé mnohem častěji platili za zboží ještě před jeho doručením. PayU také zaznamenalo několikanásobný nárůst registrací malých e-shopů na automatickém on-boardingu.  

Dnes nejčtenější

.