Zavřít reklamu

Kvůli pandemii nového koronaviru celkově poklesl prodej nových smartphonů v první polovině roku 2020 až o 20 %. Mírné zlepšení přišlo s druhou polovinou roku, a to především ve čtvrtém kvartálu před vánočními svátky.  

am 1

Také na americký technolgický gigant Apple měl koronavirus v určitém směru negativní vliv. Kvůli problémům s výrobou a dodavatelskými řetězci musela firma o pár týdnu odložit představení iPhonu SE 2. generace. O měsíc se také posunulo zveřejnění nové řady iPhone 12.

Apple má za rok 2020 největší zisky

Přes to všechno se zdá, že se Applu dařilo. V oblasti prodeje smartphonů se v minulém roce stal nejziskovější firmou. Samsung sice prodal více jednotek než Apple, ale jeho celkový podíl ze zisků je o dost menší. Do Applu tak šlo v posledním čtvrtletí 2020 až 33,6 % všech zisků z trhu s chytrými telefony. Samsung se umístil na druhém místě 11,5% podílem. Ostatní výrobci, kterých je až 200, si rozdělili zbytek trhu. Podle analytiků je podíl Applu na celkových tržbách za celý rok 2020 více než 50 %.

Úspěšně se prodával také iPhone 11

Co za tímto úspěchem stojí? Dobré prodeje Applu na poli chytrých telefonů se v roce 2020 držely díky představení již zmíněných novinek. IPhone SE 2. generace spatřil světlo světa na konci dubna 2020 a hned si získal obrovskou popularitu jakožto levný, ale výkonný iPhone. Ve 3. čtvrtletí 2020 se jich dokonce prodalo 10 milionů kusů a skončil tak druhý za svým starším bráškou iPhonem 11. Další velkou novinkou bylo říjnové představení modelové řady iPhonu 12. Opožděné zveřejnění čtyř modelů z této řady se projevilo na prodejích iPhonů ve 4. čtvrtletí 2020.

am 2

Nesmíme však zapomínat ani na prodeje iPhonu 11. Ten se sice nijak výrazne nelišil od předchozí modelové řady, ale jeho prodeje byly v roce 2020 nadstandardní. Ve 3. čtvrtletí 2020 se iPhone 11 dokonce umístil na prvním místě mezi všemi prodanými modely. Prodalo se jich 16 milionů kusů. O jejich oblibě svědčí také zvýšený počet prodejů ochranných krytů a skel. Obal na iPhone 11 a tvrzená skla na stejný model patří například na Amazonu stále mezi nejprodávanější.

Lidé chtějí kvalitu

V roku 2020 se tak stal Apple světovou dvojkou, co se prodaných kusů smartphonů týče. Stále více přístrojů prodává Samsung, ale s menšími zisky. Huawei, která byla dlouho na druhém místě, se během korona krize propadla. Kromě pandemie se na nízkých prodejích čínského výrobce zřejmě podílely také sankce ze strany USA.

Apple to zkrátka umí, dokáže vydělat nejvíc, i když prodá méně jednotek. Lidé si začínají všímat vysoké kvality a spolehlivosti Apple produktů. Začínají chápat, že investice do iPhonu je dlouhodobým řešením. Vliv na to zřejmě měla i pandemie, která způsobuje, že lidé si dávají větší pozor na to, co kupují.

Dnes nejčtenější

.