Zavřít reklamu

Společnost TSMC, která vyrábí čipy pro technologické giganty jako Apple, Qualcomm, AMD a mnohé další, varovala, že nedostatek čipů může trvat i v příštím roce. Globální čipová krize postihla v technologickém světě prakticky každého, od automobilek po výrobce konzolí.

Prohlášení šéfa TSMC C. C. Weie přichází krátce poté, co nový šéf Intelu Pat Gelsinger varoval, že může trvat několik let, než se problém s globálním nedostatkem čipu vyřeší. „Trvá několik let, než se vybuduje kapacita,“ řekl Gelsinger začátkem týdne deníku The Washington Post. Problém pociťuje i výrobce grafických karet Nvidia, jehož finanční ředitelka Colette Kressová se nedávno nechala slyšet, že „poptávka bude po většinu letošního roku nadále převyšovat nabídku“.

Wei také uvedl, že továrny společnosti již jedou na „více než 100 %“. Tchajwanský polovodičový obr letos plánuje investovat do modernizace a rozšíření své výrobní kapacity 30 miliard dolarů (zhruba 649,5 mld. korun). Wei zopakoval, že začátek stavby továrny v Arizoně za 12 mld. dolarů (přibližně 260 mld. korun) je stále plánován na tento rok. Celkem hodlá TSMC v příštích třech letech do zvýšení produkční kapacity svých továren investovat 100 mld. dolarů (zhruba 2,2 bilionu korun).

Dnes nejčtenější

.