Zavřít reklamu

Čínská společnost TCL není jako výrobce smartphonů v našich končinách (potažmo v Evropě) příliš známá, nyní však o sobě dala poměrně hlasitě vědět. Kromě toho, že uvedla na scénu trio nových telefonů TCL 20 Pro 5G, TCL 20 L a TCL 20 L+, z nichž nejzajímavější je první jmenovaný (nabídne např. velký 6,67palcový AMOLED displej nebo čtverný fotoaparát s 48MPx hlavním senzorem s optickou stabilizací obrazu), ukázala také koncept svého ohebného telefonu s názvem Fold’n Roll, který se chlubí unikátním designem.

Jak název napovídá, Fold’n Roll kombinuje do jednoho zařízení technologie ohebného a rolovacího displeje. Ve složeném stavu má displej telefonu velikost 6,87 palců, v rozloženém 8,85 palců. Rozevřený displej pak díky rolovacímu mechanismu může zvětšit svou velikost na 10 palců (tento režim se hodí například pro přehrávání médií). Zařízení tak umí být smartphonem, phabletem i tabletem neboli 3v1.

K vytvoření unikátního zařízení použilo TCL kromě rolovacího mechanismu proprietární technologii DragonHinge. Společnost podle svých slov momentálně stále zkoumá technické specifikace takového zařízení a snaží se také přijít na to, jak pomocí skla učinit displej odolnějším. Prototyp v současné době používá plast.

I když zařízení vypadá bez nadsázky fantasticky, nelze očekávat, že se v dohledné době dostane na trh. Samo TCL říká, že na takováto zařízení 3v1 si budeme muset nějakou dobu počkat. Není divu – již jen běžné ohebné telefony jsou velmi náročné na výrobu a ještě těžší je pro ně stanovit přijatelnou cenu. Proto zatím zůstávají mimo mainstream.

Dnes nejčtenější

.