Zavřít reklamu

Samsung v první čtvrtletí letošního roku dodal na globální trh rekordních 76,5 milionu smartphonů, což je z roku na rok o 28 % více. Analytici přitom předpokládali, že to bude mezi 62–67 miliony. Korejský technologický obr tak zůstal jedničkou trhu, přičemž jeho podíl nyní činí 22 %. Celkem bylo za první tři měsíce roku na trh dodáno 347,4 milionu smartphonů, což představuje meziroční růst o 27 %. Informovala o tom společnost Canalys.

Druhým v pořadí byl Apple, který vyexpedoval 52,4 milionu smartphonů a jeho podíl byl 15 %. Na paty mu dýchalo Xiaomi s 49 miliony dodaných smartphonů a podílem 14 %. Čínský smartphonový gigant ze všech hlavních značek zaznamenal nejvyšší meziroční růst, a to o 62 %. Na čtvrtém místě skončilo Oppo, které na trh dodalo 37,6 milionu smartphonů a mělo podíl 11 %. První pětku největších hráčů na smartphonovém poli uzavírá Vivo s 36 miliony dodaných telefonů a podílem 10 %.

Jak vidno, do první pětky se nevešel Huawei. Canalys u čínského technologického obra neuvádí konkrétní číslo, nicméně podle společnosti IDC činil jeho podíl v posledním loňském čtvrtletí 8,6 %. Přitom ještě ve druhém kvartálu se mohl chlubit podílem 20 %. Dlouhodobé sankce americké vlády si tedy očividně vybírají tvrdou daň.

Canalys očekává, že na prodeje smartphonů bude mít v příštích kvartálech i nadále dopad koronavirová pandemie. Podle ní budou muset výrobci přehodnotit své regionální strategie a zaměřit se více na země, které se z pandemie vzpamatovávají, a méně na ty, jež koronavirus ještě nedostaly pod kontrolu. Momentální globální čipová krize podle společnosti může zasáhnout menší smartphonové značky, a dokonce je přinutit odejít z trhu, tak jako to nedávno učinilo LG.

Dnes nejčtenější

.