Zavřít reklamu

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg oznámil, že společnost na Instagramu vytvoří tržiště, které pomůže propojit značky a influencery, a také přijde s funkcemi, které tvůrcům obsahu na Instagramu umožní vydělat si peníze z doporučování produktů. Oznámení je součástí snahy Facebooku sloužit „tvůrčí ekonomice“, v rámci níž influenceři sociálních médií, novináři a jiní na různých sociálních platformách vydělávají peníze přímo od svých fanoušků.

Facebook podle Zuckerbergových slov vytvoří provizní program, který tvůrcům umožní „shrábnout“ část prodejů z produktů, které doporučují. Kolik přesně si influenceři budou moci takto vydělat ani kdy tento program bude spuštěn, šéf největší sociální sítě neprozradil. Nové tržiště pro propojení tvůrců a značek si klade za cíl pomoci více uživatelům se středně velkou základnou příznivců vydělat si peníze. Rostoucí obavou v „tvůrčí ekonomice“ je totiž nerovnost příjmů, kdy nejznámější osobnosti sociálních médií vydělávají obrovské částky, zatímco menší tvůrci mají nezřídka problémy se uživit.

Nejnovější oznámení je další snahou Facebooku dohnat na poli elektronického obchodu globálně populární platformu na tvorbu a sdílení krátkých videí TikTok, která testuje e-komerční funkce jako nakupování z živého přenosu. Loni Instagram spustil klon TikToku s názvem Reels.

Dnes nejčtenější

.