Zavřít reklamu

Podle nedávno vydaných zpráv analytických společností o globálních dodávkách smartphonů v prvním kvartálu letošního roku se Xiaomi mocně dotahuje na druhý Apple (jeho tržní podíl byl 15 % a na cupertinského giganta ztrácel jen dva procentní body). Nyní společnost Canalys zveřejnila zprávu, podle níž Xiaomi Apple již překonalo, a to v Evropě. Jeho podíl zde činil 23 %, zatímco podíl Applu 19 %.

Stojí za zmínku, že Xiaomi je na starém kontinentu stále relativně novou značkou, zatímco Apple je na něm přítomný již více než deset let, takže pro čínského technologického obra je toto velké vítězství. Xiaomi je známo jako výrobce, který u svých smartphonů nabízí velmi dobrý podíl cena/výkon, v poslední době však na trh uvádí více prémiových zařízení. Apple se tradičně zaměřuje na prémiový segment.

 

Canalys upozorňuje, že Xiaomi s Applem stále prohrává, pokud region zúžíme na západní Evropu. Zde má Xiaomi podíl 17 % a na Apple ztrácí 8 procentních bodů.

V celé Evropě byl v prvním čtvrtletí roku jedničkou Samsung, jehož podíl činil 35 % (v západní Evropě to bylo 37 %). Z roku na rok zaznamenal růst o 21 % (18 %). Xiaomi rostlo o 85 % (89 %), Apple o 22 % (23 %). Čtvrtým v pořadí bylo Oppo, které vykázalo růst o 153 % (197 %), vůbec nejvyšší ze všech, a jeho podíl dosáhl 4 %. První pětku největších smartphonových hráčů v Evropě uzavírá Huawei, který zaznamenal meziroční propad o 81 % (80 %) a jeho podíl byl 3 %. V této souvislosti doplňme, že americkými sankcemi sužovaný čínský obr ve světě z první pětky již vypadl.

Dnes nejčtenější

.