Zavřít reklamu

Google se chystá učinit významný krok, který pomůže uživatelské účty udržovat bezpečnějšími. Hodlá totiž uživatelům automaticky nastavit dvoufázové ověření pro přihlášení se k nim.

Jakmile je dvoufázové ověření zapnuto, uživatelé na svůj telefon dostanou notifikaci, která ověřuje, že pokus o přihlášení do jejich účtu je legitimní. „Použití mobilních zařízení k přihlášení poskytuje lidem bezpečnější způsob autentizace než heslo,“ uvedl ředitel produktového managementu Googlu Mark Risher. (Ověření prostřednictvím oznámení na telefon je bezpečnější než SMS zprávy, které lze zachytit.)

Pokud pro vás není ani dvoufázové ověření dostatečně bezpečné, můžete se poohlédnout po hardwarovém řešení v podobě fyzických bezpečnostních klíčů, jako je YubiKey nebo Titan (ten pochází přímo z dílny Googlu). Jako bezpečnostní klíč může sloužit i samotný androidový smartphone, kteroužto možnost americký technologický gigant zavedl v roce 2019 (a posléze ji rozšířil na iPhony).

Toto vše je součástí snahy Googlu dosáhnout „budoucnosti, kdy jednoho dne nebude třeba vůbec žádného hesla“. Na akci Světový den hesel, který se konal koncem minulého týdne, společnost kromě toho zveřejnila velmi znepokojující statistiku – podle ní používá napříč více stránkami stále stejné heslo dvě třetiny Američanů. Možná ji právě tato statistika vedla k tomu, aby posílila bezpečnost uživatelských účtů výše uvedeným způsobem.

Dnes nejčtenější

.