Zavřít reklamu

Po roční odmlce proběhla tradiční vývojářská konference Googlu Google I/O. Podle očekávání na ní oficiálně představil Android 12, ale nejen to. Máme pro vás všechny nejzajímavější novinky, se kterými se na akci „vytáhl“.

Android 12

 

Android 12 slibuje největší změnu designu za poslední roky. Je postaven na designovém jazyce Googlu Material You, což je nová variace dlouholetého designového jazyka Material Design. Změní se téměř všechny prvky uživatelského rozhraní, od odstínu notifikací a menu rychlého nastavení po dominantní a doplňkové barvy tapet. Nová verze přinese více barev, kulatější ikony či plynulejší animace. Google slibuje, že uživatel si bude moci vzhled prostředí téměř úplně přizpůsobit k obrazu svému.

Nový Android rovněž přinese nové funkce související s ochranou soukromí, včetně panelu, jenž uživateli ukáže, které aplikace využívají přístup k fotoaparátu, mikrofonu, kontaktům a dalším položkám, přičemž bude moci přístupy k jednotlivým položkám operativně vypnout.

Dalšími významnými novinkami je například vzdálená integrace se systémem Android TV (neboli možnost ovládat telefonem s Androidem 12 televizory s tímto systémem), možnost telefonem odemykat auto (díky technologii UWB), možnost vyvolat Asistenta Google pomocí dlouhého stisknutí zapínacího tlačítka, podpora nového obrázkového formátu AVIF, který slibuje podobnou kompresi jako formát JPEG, ale v lepší kvalitě, nebo možnost típat screenshoty obrazovek v celé jejich délce (ne tedy jen jejich viditelnou část).

Betaverze Androidu 12 je nyní dostupná na telefonech 11 značek, včetně Googlu, OnePlus, Xiaomi, Realme, Nokia nebo Asus. Kdy bude vypuštěna ostrá verze, Google neprozradil, podle neoficiálních zpráv to však bude v září.

WearOS

Po letech zanedbávání se do centra pozornosti Googlu konečně dostal hodinkový systém Wear OS, přičemž nemalou zásluhu na tom má Samsung. Oba technologičtí giganti totiž spojili síly a pracují na jeho nové verzi. Ta by měla přinést přepracované uživatelské rozhraní, větší svobodu výrobcům třetích stran v úpravách systému, lepší výdrž baterie nebo vylepšené sledování zdraví a sportovních aktivit.

Soukromí

Google věnoval velkou část své konference novým funkcím ochrany soukromí, které chystá implementovat do svých různých produktů. Například do aplikace Fotky Google přidá samostatný adresář (s názvem Locked Folder) pro fotografie a videa, která chce uživatel uchovávat jako soukromé. Obsah, který do něj přidá, se při procházení časovou osou fotografií nebude zobrazovat a přístup k adresáři bude vyžadovat heslo. Novinkou je také možnost smazat v účtu Googlu posledních 15 minut historie hledání.

Umělá inteligence

Google je v oblasti umělé inteligence jedním z hlavních globálních hráčů a svými pokroky na tomto poli se na minulých konferencích Google I/O rád chlubil. Jinak tomu není ani letos, kdy představil AI technologii s názvem LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), o níž tvrdí, že představuje průlom v konverzačních AI. V jedné ukázce nový AI model v konverzaci se zaměstnanci Googlu předstíral, že je planeta Pluto a poté papírové letadlo. I když jeho odpovědi nebyly vždy rozvité či výstižné, dokázal odpovědět na složité otázky. Model by mohl v budoucnu najít využití u produktů jako Asistent Google nebo ve vyhledávání. Kromě toho Google ukázal umělou inteligencí poháněný dermatologický nástroj, který dokáže poskytnout informace o nejčastějších potížích kůže.

Project Starline

 

Nebyl by to Google, kdy by na Google I/O nepředvedl něco vskutku mimořádného. Tím byl letos Project Starline. Jde o jakousi fotobudku, která disponuje speciálním displejem zobrazujícím 3D obraz osoby v životní velikosti. Podle Googlu „to“ vytvoří efekt, kdy budeme cítit, jako by tato osoba seděla přímo před námi. Společnost chce takto docílit přirozenějšího a pohlcujícího zážitku z videochatu. Google tuto technologii momentálně testuje ve svých kancelářích, přičemž koncem roku ji budou moci vyzkoušet i jiné společnosti.

Dnes nejčtenější

.