Zavřít reklamu

V současné době produkují čínští výrobci jen necelých 6 % světového objemu křemíkových čipů. To by se však v nejbližších letech mělo dramaticky změnit – podle odhadů toto číslo do roku 2024 naroste na 20 %, což by z Číny v této oblasti učinilo jednoho z hlavních světových hráčů.

Tržby čínského trhu s polovodičovými komponentami podle odhadu firmy IC Insights v loňském roce dosáhly 143,4 miliardy dolarů (necelé 3 biliony korun). Analytici také očekávají, že společnost Huawei, která vyvíjí prostřednictvím své dceřinky HiSilicon čipsety Kirin, si dříve či později pořídí vlastní továrny na výrobu čipů. Připomeňme, že Huawei má kvůli americkým sankcím zamezen přístup k výrobním linkám polovodičového giganta TSMC i domácí společnosti SMIC.

Podle zpráv z Číny pracuje skupina místních výrobců od loňského května na experimentální výrobní lince, která umožní produkci 28nm čipů bez použití amerických zařízení a technologií. Linka má být uvedena do provozu ještě letos a bude prvním krokem ke snížení závislosti čínského polovodičového průmyslu na USA.

V roce 2024 budou čínští výrobci podle predikce společnosti Boston Consulting Group produkovat již 20 % globálních polovodičových komponent, což by zemi zařadilo na třetí místo hned po Tchaj-wanu a Jižní Koreji, zatímco Japonsko a USA s podílem 12 a 10 % by se ocitly za ní.

Dnes nejčtenější

.