Zavřít reklamu

Jak slíbil, tak učinil – Huawei oficiálně představil svůj několik let vyvíjený vlastní operační systém HarmonyOS 2. Jako první jej budou používat nové chytré hodinky Huawei Watch 3 a Watch 3 Pro a trio nových tabletů MatePad Pro 12.6 a 10.8 a MatePad 11.

HarmonyOS 2 je univerzální, na linuxovém jádře postavenou softwarovou platformou, kterou budou moci používat smartphony, tablety, chytré hodinky, počítače, televizory nebo auta i různá zařízení chytré domácnosti. Mottem  systému je společné propojení všech zařízení. To v praxi bude vypadat tak, že pokud např. budete chtít doma sledovat film, bude stačit otevřít ovládací panel a přetáhnout ikonu chytré obrazovky na ikonu telefonu a film „přeskočí“ z telefonu přímo na televizi.

Je zde rovněž funkce HarmonyOS Connect, která umožní propojení se zařízeními chytré domácnosti mimo ekosystém Huawei, např. s chytrou troubou společnosti Midea.

Domácí obrazovka systému je podle Huawei přehlednější a uspořádanější než kdy předtím. Dokládá to např. funkcí s názvem Service Widgets, která v reálném čase zobrazuje snadno přístupné informace nebo služby bez nutnosti otevírat samotnou aplikaci. Systém také podporuje chytré adresáře, což znamená, že uživatel se bude moci přímo dotknout obsahu adresářů, a bude též možné je automaticky třídit a pojmenovávat.

Huawei se též chlubí, že HarmonyOS 2 běží plynuleji než poslední verze jeho nadstavby EMUI. Telefon s HarmonyOS 2 prý dokáže i po třech letech používání udržet rychlost čtení a zápisu podobnou novému smartphonu, a to i při velmi malém zbývajícím úložném prostoru.

Čínský technologický obr u svého systému také dbal na bezpečnost. Zásadním principem v této oblasti je zajistit, aby „ke správným datům měla přístup jen správná osoba se správným zařízením, což zajistí bezpečnost každého přístupu ke každému zařízení, stejně jako bezpečnost každého úkonu ukládání, přenosu a používání dat napříč všemi scénáři“. Když je aktivováno společné ověření pro více zařízení, uživatel bude moci svůj telefon odemknout pouze kombinací rozpoznávání obličeje a speciálním ověřením, jež zajistí, že uživatelovy hodinky jsou ty, které jsou připojeny k jeho telefonu. K vyšší bezpečnosti přispívá i to, že systém spravuje uživatelská data podle kategorií a zařízení chrání podle úrovně a nastavuje pro ně specifické prahové hodnoty.

HarmonyOS 2 by mělo v Číně updatem obdržet téměř 100 zařízení Huawei, včetně telefonů řad Mate 40, Mate 30, P40, nova 8 nebo skládacího smartphonu Mate X2. Jak to bude s aktualizací na HarmonyOS 2 pro zařízení mimo Čínu, v tuto chvíli není známo.

Dnes nejčtenější

.