Zavřít reklamu

Qualcomm je v technologickém světě známý jako jeden z největších designérů a prodejců smartphonových čipů. Nyní si však sám ke smartphonům „odskočil“, když ve spolupráci se společností Asus představil telefon s poněkud krkolomným názvem Smartphone for Snapdragon Insiders. Název odkazuje ke komunitě fanoušků Qualcommu, která se o novince dozvěděla mezi prvními.

Špičkový smartphone dostal do vínku AMOLED displej od Samsungu s velikostí 6,78 palců, rozlišením 1080 x 2448 px, obnovovací frekvencí 144 Hz, podporou režimu Always-on a na dnešní dobu poněkud silným horním a spodním rámečkem. Díky výraznějšímu hornímu rámečku se však zařízení obešlo bez výřezu nebo průstřelu, přední kamerka si totiž našla místo právě zde. Telefon pohání aktuální vlajková loď Qualcommu Snapdragon 888, kterou doplňuje 16 GB operační paměti a 512 GB vnitřní paměti.

Na zadní straně najdeme horizontálně uspořádaný trojitý fotoaparát s rozlišením 64, 12 a 8 MPx, přičemž první disponuje teleobjektivem se světelností f/1.8, druhý ultraširokoúhlým objektivem se světelností f/2.2 a třetí teleobjektivem s trojnásobným přiblížením. Aplikace fotoaparátu využívá AI software Qualcommu pro funkce jako automatický zoom nebo sledování předmětu. Přední kamerka má rozlišení 24 MPx. Součástí výbavy je na zadní straně umístěná ultrasonická čtečka otisků prstů a stereo reproduktory.

Telefon softwarově běží na téměř čistém Androidu 11, baterie má kapacitu 4000 mAh a podporuje rychlé nabíjení s výkonem 65 W (podle Qualcommu se dobije na 70 % za půl hodiny a doplna za 50 minut).

Smartphone for Snapdragon Insiders, který bude vyrábět a prodávat Asus, bude dostupný v srpnu v Německu, Velké Británii, USA, Japonsku, Jižní Koreji a později i v Indii. Ve zmíněném Německu by měl stát kolem 1 260 eur (v přepočtu zhruba 32 400 Kč).

Dnes nejčtenější

.