Zavřít reklamu

Google začátkem týdne vydal finální verzi Androidu 12. Oproti minulým létům však nový Android vydal pouze v rámci platformy AOSP (Android Open Source Project) a nevypustil jej na žádné zařízení, ani na své Pixely.

Vypuštění nového Androidu na platformu AOSP se obvykle kryje s okamžitou dostupností pro Pixely. Letos tomu ale tak není a Google v oficiálním prohlášení pouze uvedl, že podporované Pixely (tedy Pixel 3 a 3 XL, Pixel 3a a 3a XL, Pixel 4 a 4 XL, Pixel 4a a 4a (5G) a Pixel 5 a 5a) mohou aktualizaci očekávat v příštích několika týdnech.

Google kromě toho pro výrobce zařízení shrnul, že Android 12 stojí na čtyřech pilířích. Prvním je nové uživatelské prostředí, které využívá nový designový jazyk Googlu s názvem Material You, jenž přináší mimo jiné lepší možnosti přizpůsobení (např. možnost si vytvořit personalizované téma, které se bude objevovat v celém systému, nebo si upravit velikost, tvar či barvu tlačítek, posuvníků a dalších prvků), nový design widgetů, redesignovaný notifikační panel nebo podporu dynamických barev třetích stran.

Druhým pilířem je výkon – Google uvádí, že snížil procesorový čas používaný základními systémovými službami o 22 % a spotřebu velkých jader o 15 %. Rychlejší je podle něj také spouštění aplikací (např. u Fotek Google to je prý o 34 %).

Třetím pilířem je ochrana soukromí. Google v této oblasti přichází s novým dashboardem pro nastavení soukromí, který umožňuje uživateli vidět, jak se různé aplikace dostávají k jeho datům, a tento přístup v případě potřeby „zarazit“.  Kdykoli se nějaká aplikace dostane k fotoaparátu nebo mikrofonu, Android 12 na to uživatele upozorní indikátorem na stavovém řádku.

A posledním pilířem je něco, čemu Google říká „nástroje pro lepší uživatelskou zkušenost“, které zahrnují nová API pro lepší podporu kulatých rohů displeje, vkládání multimédií typu rich media, vylepšenou haptiku nebo nové efekty fotoaparátu a senzorů.

Dnes nejčtenější

.