Zavřít reklamu

Tablety se systémem Android jsou často kritizovány za málo dostupné aktualizace a nedostatečnou dlouhodobou podporu. Společnost Realme, která svůj první tablet vydala teprve před několika měsíci, této pověsti nijak nepomáhá, když potvrdila, že její v podstatě ještě nový stroj Realme Pad nedostane ani Android 12. 

Realme Pad dorazil na trh v září 2021 a chlubí se zdařilou hliníkovou konstrukcí, pro mnohé ideální výbavou, a především i výhodnou cenou, která se na českém trhu pohybuje okolo pěti tisíc Kč. Nabízí čip MediaTek, 10,4palcový LCD displej s rozlišením 2000 × 1200 a až 6 GB RAM v kombinaci se 128GB úložištěm. Jenže jeho životnost nebude nijak dlouhá.

V často kladených dotazech zveřejněných tento týden společnost Realme přímo potvrdila, že Realme Pad Android 12 nedostane. Životní cyklus hlavní aktualizace tabletu tak skončil ještě dříve, než vlastně začal. Tablet však alespoň bude i nadále dostávat bezpečnostní aktualizace a „aktualizace výkonu“, i tak ale zůstane na Androidu 11. Sama společnost je však poměrně známá tím, že kdoví jak dlouhou softwarovou podporu nepřináší ani svým smartphonům. 

Není jasné, zda existuje nějaký technický důvod, proč by společnost Realme svůj první tablet tak rychle „pohřbila“, zvláště když jeho čipová sada Helio G80 není v tuto chvíli ani dva roky stará. Přitom takový tablet Nokia T20 slibuje minimálně dvouletou podporu hlavního operačního systému a tříleté bezpečnostní záplaty, Samsung pak dopřeje Android 12 i svým levným modelům z roku 2020. I když může Realme Pad nenáročným uživatelům jistě stačit, vzhledem k tomuto faktu je vhodné zvážit, zda se spíše nepoohlédnout u konkurence. 

Témata:

Dnes nejčtenější

.