Zavřít reklamu

Meta Platforms, mateřská společnost světově největší sociální sítě Facebook, čelí ve Velké Británii žalobě za 2,3 miliardy liber (v přepočtu asi 67,4 mld. korun). Ta ji viní ze zneužití jejího tržního postavení ke shromažďování a zneužívání osobních údajů 44 milionů lidí.

Hromadnou žalobu jménem britských občanů, kteří Facebook používali mezi lety 2015–2019, podal úřad FCA (Financial Conduct Authority). Předmětem žaloby je to, že Facebook vydělal miliardy liber tím, že pro uživatele zavedl nespravedlivé podmínky a vyžadoval od nich, aby mu odevzdali cenné osobní údaje.

Úřad ústy své hlavní poradkyně Lizy Lovdahlové-Gormsenové uvedl, že i když je Facebook v zemi skutečně jedinou sociální sítí, s níž má člověk jistotu, že se spojí s přáteli a rodinou, má i svou „temnou stránku“. Síť sbírala osobní data uživatelů prostřednictvím nástroje Facebook Pixel, který inzerentům umožňuje sledovat chování jejich uživatelů.

Facebook v reakci na to prohlásil, že lidé jeho službu používají proto, že jim přináší užitek a že mají „významnou kontrolu nad tím, jaké informace a s kým sdílejí na platformách společnosti Meta“. Není to poprvé, kdy Facebook čelí vysokým pokutám ze strany států. Například začátkem ledna Francie této platformě (a Googlu) uložila pokutu ve výši 150 milionů eur (zhruba 3,7 mld. korun) za to, že uživatelům ztěžovala odmítání souborů cookie sledujících jejich chování na internetu.

Dnes nejčtenější

.